TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei

Autori \ Fundaţia „Konrad Adenauer“

Libertatea, dreptatea şi solidaritatea sunt principiile după care se orientează activitatea Fundaţiei Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung - KAS). KAS este o Fundaţie Politică, apropiată Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania. Cofondatorul CDU şi primul cancelar federal german, Konrad Adenauer (1876-1967) a îmbinat tradiţiile creştin-sociale, conservatoare şi liberale. Numele său este sinonim cu reconstrucţia democratică a Germaniei, ancorarea politicii externe germane în comunitatea de valori transatlantice, viziunea asupra unificării europene şi orientarea spre economia socială de piaţă. Moştenirea spirituală a lui Konrad Adenauer reprezintă pentru noi o misiune şi, în acelaşi timp, o îndatorire.

În cadrul Cooperării Internaţionale milităm pentru ca oamenii să ducă o o existenţă independentă, în libertate şi demnitate. Prin contribuţia noastră, care se bazează pe valori, sprijinim Germania să facă faţă răspunderii sale crescânde în lume.

Noi îi încurajăm pe oameni, pentru ca aceştia să se implice, în acest sens, în configurarea viitorului. Cu mai bine de 70 de birouri şi proiecte în peste 120 de ţări avem contribuţia noastră proprie la promovarea democraţiei, a statului de drept şi a economiei sociale de piaţă. Pentru consolidarea păcii şi a libertăţii, sprijinim dialogul continuu în politica externă şi de securitate, precum şi schimburile între diferitele culturi şi religii.

În centrul atenţiei noastre se află omul, cu demnitatea sa inconfundabilă, cu drepturile şi obligaţiile sale. Pentru noi, el este punctul de pornire al justiţiei sociale, al libertăţii democratice şi al activităţii economice durabile. Prin promovarea schimburilor şi relaţiilor dintre oameni care îşi asumă responsabilităţi în societate, dezvoltăm reţele active în sfera politică şi în cea economică, precum şi în societate. Asistenţa pe care o asigurăm în baza expertizei noastre politice îmbunătăţeşte perspectivele de configurare a unei globalizări durabile din punct de vedere ecologic şi eficiente economic.

Activitatea noastră se desfăşoară în cooperare cu instituţii ale statului, partide politice, organizaţii civice, precum şi cu personalităţile marcante ale ţării. Pe baza obiectivelor şi a valorilor noastre, dorim, mai ales în domeniul politicii dezvoltării, să continuăm intensificarea Cooperării Politice la nivel regional şi global. Împreună cu partenerii noştri contribuim la crearea unei ordini internaţionale care permite fiecărei ţări să se dezvolte în libertate, responsabilitatea aparţinându-i numai ţării respective.

Fundaţia Konrad Adenauer desfăşoară în România încă din 1991 activităţi de educaţie politică şi consultanţă. Din 1998 este prezentă cu o reprezentanţă permanentă la Bucureşti.

Începând cu 2006 îşi are sediul tot la Bucureşti Programul Statul de Drept în Europa de Sud Est al Fundaţiei Konrad Adenauer.

Biroul din Bucureşti desfasoară activităţi de educaţie politică şi consultanţă în Republica Moldova.

Punctele principale ale activităţii noastre din România sunt:

  • Consolidarea sistemului partidelor politice 
    Partidele politice din România se află într-un proces de tranziţie. Ele nu consitutie la momentul actual un garant al consolidării democraţiei. Cristalizarea ataşamentului ideologic şi a bazei populare de susţinere a partidelor este în curs de desfăşurare. 

    Fundaţia promovează partidele ca actori în construcţia politică, prin metode de consultanţă şi educaţie politică pe teme precum: democraţia internă a unui partid, comunicarea politică şi programul ideologic al unui partid. Fiind o Fundaţie politică apropiată de Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU) şi de Partidul Popular European (PPE), ea facilitează dialogul partidelor de centru dreapta din România cu partidele partenere europene.
  • Atragerea tinerilor în viaţa politică 
    Implicarea civică a tinerilor, neîmpovăraţi de trecut, constituie o necesitate pentru dezvoltarea unei societăţi democrate. La atingerea acestui obiectiv, Fundaţia contribuie prin programul de burse “Sur-Place”, care promoveaza şi instruieşte tineri valoroşi pe teme de interes civic. 

  • Promovarea culturii memoriei 
    Studierea istoriei recente şi reconcilierea cu trecutul prin mijloace legale râmane o provocare pentru clasa politică şi societatea din România. 

    Fundaţia Konrad Adenauer contribuie la sensibilizarea tineretului faţă de tematica comunismului, prin activităţi precum Şcoala de Vară de la Sighet, la care participă elevi din România şi Republica Moldova.
  • Promovarea integrării europene 
    Începând cu 1 ianuarie 2007 România este membră a UE. Procesul de integrare nu a încetat odată cu aderarea. Acest lucru permite Fundaţiei Konrad Adenauer, în cadrul unui dialog amplu, să aducă în dezbatere probleme esenţiale ale acestui proces.