TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Viaţa Sf. Simeon Noul Teolog

sf. Nichita Stithatul
Colecții/Serii: Spiritualitate creştină
Cum episodul referitor la condamnarea lui Simion de catre autoritatea ecleziastica retine doar acuza de cult pentru parintele spiritual, vom spune,...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-9453-86-4
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Viaţa Sf. Simeon Noul Teolog

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cum episodul referitor la condamnarea lui Simion de catre autoritatea ecleziastica retine doar acuza de cult pentru parintele spiritual, vom spune, odata cu J. Gouillard, ca "intreaga gandire a lui Simeon are la baza un principiu care explica extrema coerenta a operei lui si darzenia neclintita a conduitei sale: cel ce a fost botezat nu pune in valoare efectele botezului primit decat daca ajunge sa fie constient de prezenta Duhului Sfant in el, si sa vada lumina slavei lui Dumnezeu. Curatirea sufletului si practica ascultarii poruncilor sunt subsumate acestei harisme. Fara ea, ar insemna sa dam dovada de multa indrazneala pentru a invoca botezul sau a pretinde ca cineva poate lega sau dezlega, fie el preot sau episcop."

Aceasta pozitie a lui Simeon a ridicat ierarhia impotriva sa, din care cauza a fost intarziata si raspandirea gandirii sale pana in vremea lui Grigorie Sinaitul. La drept vorbind, conceptia lui nu este intrutotul noua: actualizarea botezului, constiinta supranaturalului, viziunile luminoase, caracterul haristmatic al jurisdictiei recunoscute calugarilor care nu sunt preoti etc., sunt tot atatea principii familiare unei parti a traditiei monahale.

Originalitatea lui Simeon poate fi explicata prin experienta sa intima si timpurie legata de unitatea si interdependenta aspectelor aratate mai sus. Cu aceste elemente el a construit un sistem nou si riguros care il situeaza in primul rand al misticilor bizantini.

Autor: sf. Nichita Stithatul
Traducător: Ilie Iliescu
Data apariției: 2004
Editura: Herald
Pagini: 208
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
biografie, parinţii bisericii, ortodoxie, bizantini, patristică
  • sf. Nichita Stithatul - Autor
    Ieromonah la manastirea Studion din capitala imperiului bizantin, Nichita Stithatul a fost ucenicul si totodata biograful sfantului Simeon Noul Teolog (917-1022). Despre propria lui viata nu se pot spune prea multe, doar atat cat lasa sa transpara unele scrieri ale sale (Viata sfantului Simeon) - care furnizeaza elemente tinand mai degraba de o biografie spirituala decat de una temporala - sau anumite imprejurari ce il aduc in prim-plan (intalnirea cu cardinalul...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus