TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Dialog între un filosof, un iudeu şi un crestin

Pierre Abelard
Colecții/Serii: Tradiţia creştină
Dialogul intre un filosof, un iudeu si un crestin este considerat unul dintre cele mai interesante texte teologice ale lui Abelard. El ne...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0867-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Dialogul intre un filosof, un iudeu si un crestin este considerat unul dintre cele mai interesante texte teologice ale lui Abelard. El ne infatiseaza o intilnire toleranta dintre religiile monoteiste prin intermediul a trei protagonisti – un crestin, un evreu si un filosof (foarte probabil adept al Islamului). Filosoful si teologul Abelard ne impartaseste visul unei coexistente pasnice a religiilor care, dincolo de orice discriminari, se intilnesc in cautarea Binelui suprem si in viziunea unui Dumnezeu unic, de binefacerile caruia se pot bucura toti oamenii.

Autor: Pierre Abelard
Ediţie îngrijită de: Adrian Muraru
Traducător: Filotheia Bogoiu, Sorana Sorta
Prefaţator: Bogdan Tătaru-Cazaban
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Titlu original: Dialogus inter philosophum, iudaeum et christianum
Pagini: 304
Limba: Română, Latină
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
religie, teologie, filosofie, întâlnire religii monoteiste, coexistenţă, căutarea binelui
 • Bogdan Tătaru-Cazaban
  Prefaţator
  Pierre Abelard - Autor
  Abelard (1079-1142), filosof si teolog. Redacteaza numeroase tratate de logica, comentind scrieri dialectice antice si medievale. Este autorul celebrei lucrari Sic et non, care prezinta pasaje biblice si patristice aranjate astfel incit sa infatiseze, in aceeasi chestiune teologica, opinii concordante si disonante. De acelasi autor, la Polirom a mai aparut Comentarii la Porfir (colectia „Biblioteca medievala”, 2006).
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Pierre Abelard
  Autor
  Bogdan Tătaru-Cazaban Bogdan Tătaru-Cazaban - Prefaţator
  Bogdan Tătaru-Cazaban, coeditor al publicatiei Chora. Revue d’etudes anciennes et medievales: philosophie, theologie, sciences; membru al Centrului de Cercetare „Fundamentele modernitatii europene” (Universitatea din Bucuresti) si al Colegiului „Noua Europa”. A...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

aprilie 2008, Dilematica - Alexandru Matei
"Pentru a citi Dialogus inter Philosophum, Iudaeum et Christianum (nu, nu neaparat in latina) nu trebuie sa fii medievist sau istoric al religiilor. In schimb, pentru a plasa textul in context, da. Ne-am obisnuit (noi, modernii) sa judecam astfel: filosofului trebuie sa-i verifici ideile, istoricului – precizia informatiilor, poetului si romancierului – autenticitatea. Astfel ca, oricine ai fi (tu, modernul), poti aprecia un text si poti da un verdict. Ei bine, pina in secolul al XVII-lea, lucrurile nu stateau asa. Exista o traditie in raport cu care textul trebuie evaluat si de care nu poti face abstractie – astfel, risti sa ratezi orice concluzie valida. In fata unui asemenea text, asadar, e foarte greu sa fii modern: trebuie sa-ti numeri pasii, sa-ti masori mereu lectura prin reperele oferite de aparatul critic sau de propriile cunostinte."
aprilie 2008, Idei în Dialog - Alexander Baumgarten
"Nu putem sa judecam Dialog intre un filosof, un iudeu si un crestin din perspectiva unor grile moderne a constiintei alteritatii. Dar putem sa interogam acest text din perspectiva unor pozitionari originare a traditiilor pe care fiecare secol le-a rediscutat secundum modum recipientis."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus