TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Omilii, comentarii şi adnotări la Geneză

Origen
Colecții/Serii: Tradiţia creştină
Omilia „populara”, comentariul savant si adnotarea filologica, toate prezente in acest volum, ne dezvaluie modul in care Antichitatea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0315-9
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Omilia „populara”, comentariul savant si adnotarea filologica, toate prezente in acest volum, ne dezvaluie modul in care Antichitatea crestina s-a raportat la text, la textul privilegiat. Aceasta practica ofera indicii despre aproprierea antica a alteritatii, in ipostaza ontologica: textul interpretat este cel al Genezei, al naratiunii inceputului. Volumul cuprinde, intr-o alaturare inedita, toate textele exegetice origeniene dedicate explicit tratatului biblic al Genezei: omilii, comentarii, adnotari. Tehnica hermeneutica, vizibila astfel in tripla sa ipostaza, sugereaza valentele interpretului: posteritatea exegetica va recurge adesea la sugestiile lui Origen in clarificarea textului comentat.

Autor: Origen
Ediţie îngrijită de: Adrian Muraru
Traducător: Adrian Muraru
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Titlu original: Homiliae in Genesim. Commentaria in Genesim. Adnotationes in Genesim
Pagini: 672
Limba: Română, Latină
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
religie, teologie, creştinism, antichitate, geneza
  • Origen - Autor
    Origen s‑a nascut catre 185, in Alexandria, Egipt, intr‑o familie de crestini. Dupa o educatie buna primita in familie si continuata in renumitele scoli alexandrine, Origen isi completeaza cunostintele teologice cu Clement, cel mai cunoscut apologet al timpului sau, frecventand in acelasi timp cursurile de filosofie tinute de Ammonius Saccas, cel care a fost maestrul lui Porfir si Plotin. Cand Origen abia implinise optsprezece ani, Demetrios, episcopul...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

ianuarie 2007, Idei în dialog - Andrei Cornea
"Descoperim, intr-adevar, la Origen o relativ vehementa polemica anti-iudaica (chiar daca alexandrinul recunoaste valoarea unor explicatii ale invatatilor evrei si importanta Bibliei ebraice, asa cum o arata ale sale Hexapla), bazata mai ales pe distinctia «litera/spirit». Dar polemica sa nu se poate referi decit la paradigma misnaica, care respingea alegoreza (daca nu cumva e mai curind un reflex al disputelor din Noul Testament) si in nici un caz la paradigma philoniana. Caci Philon denunta si el «litera» si lauda «spiritul». Atita doar ca acesta era, pentru el, pur si simplu Filosofia pe care cartile lui Moise ar fi cuprins-o in profunzime, la fel dupa cum o cuprindeau si dialogurile lui Platon. Caci «ce altceva e Platon» – ar fi putut spune si Philon, precum ceva mai tirziu Numenios din Apameea, un important platonician pagin din secolul al Il-lea, amintit si de Adrian Muraru –«decit un Moise vorbind atica?»."
29 august 2007, Adevărul literar şi artistic - Robert Lazu
"Primele trei volume sint datorate muncii de mare acuratete a domnului Adrian Muraru: Origen, Omilii comentarii si adnotari la Geneza; Origen, Omilii si adnotari la Exod; Origen, Omilii si adnotari la Levitic. Premiat pentru calitatea traducerilor sale de catre revista Cuvintul, A. Muraru dovedeste ca aceasta noua colectie - pe care o coordoneaza impreuna cu Ioan-Florin Florescu -, poate fi deja considerata o referinta obligatorie de catre orice studios al «stiintei sacre»."
22 decembrie 2006, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"Scrierile lui Origen sint importante pentru ca a fost unul dintre primii intelectuali care au incercat sa descrie crestinismul. Potrivit lui Epiphanius, a lasat peste 6.000 de lucrari; altii dau o cifra mai redusa - texte critice, exegeze, scrieri apologetice, scrisori s.a. Enorma majoritate a acestor lucrari s-a pierdut. A contat ca unul dintre cei mai importanti parinti ai Bisericii, chiar daca destul de repede a fost anatemizat. A fost cel mai influent dintre toti teologii biserici vechi, cu exceptia Sf Augustin. A pus bazele stiintifice ale criticii Vechiului si Noului Testament, a reconciliat stiinta cu credinta crestina. Publicarea operelor sale trebuie, fara dubiu, salutata, iar efortul traducatorului - omagiat, chiar daca o intrebare nepusa roade in constient: cit de putini sint cei care se mai intereseaza astazi de asemenea texte si chiar le citesc?"

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus