TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Isihie şi teologie SO-IER-IITCTO-16-N-001
Isihie şi teologie
Vezi
galerie

Id: #243757

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Calea tămăduirii omului în Biserica Ortodoxă
 

Descriere produs

„Viețuind într‑o societate în care personalitatea este fărâmițată, într‑o societate dominată de zgomot și de imagini ce îl robesc pe om rațiunii, simțurilor și stimulilor din afară, putem înțelege marea însemnătate a acestui mijloc de tămăduire al Bisericii Ortodoxe: isihia (liniștirea) minții. Este calea străbătută de toți prorocii Vechiului Testament, de apostoli, mucenici și mărturisitori, de asceți și cuvioși.

Fără isihie‑lucrare niptica, omul nu poate păși împreună cu Hristos pe calea dobândirii slavei Sale și nu poate ajunge la trăirea Tainei Crucii și a Învierii Lui, care exprimă duhul întregii Tradiții isihaste. Curățirea de pătimi, împlinirea poruncilor lui Hristos vădesc, în fapt, pogorârea în propriul iad, adică în „valea” morții. Odată cu lumînarea minții începe însă învierea cea dintâi, împărtășirea de Păștile Domnului. Predarea noastră în mâinile lui Hristos, Biruitorul morții, este însăși esența vieții isihaste.

De vreme ce teologia reprezintă descoperirea lui Dumnezeu în inimă curată a omului, tot ceea ce ține de închipuiri, rațiune omenească și este rupt de calea ascezei ortodoxe, prin care se curățește oglindă inimii, este mincinos și lipsit de ipostas. Cei care filosofează astfel se află în hotarele închinării la idoli, nu teologhisesc despre Cel Ce este, ci despre ceva lipsit de ipostas, produs al speculațiilor și al închipuirii lor. Tămăduirea omului constă în tămăduirea minții sale (nous) prin curățire, lumînare și desăvârșire, cu alte cuvinte, prin vederea slavei lui Dumnezeu.”  - Ierotheos, Mitropolitul Nafpaktosului

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mitrop. Ierótheos Vlachos al Nafpaktosului

Traducător: Teofan Munteanu

Data apariției: martie 2016

ISBN: 978-973-136-514-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 424

Limbă: Română

Dimensiuni: 16,5x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Sophia

Teme: ortodoxism