TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Nevoia de miracol PO-MIB-NDMFPN-14-N-001
Nevoia de miracol
Vezi
galerie

Nevoia de miracol

de Mirel Bănică

Titlu apărut în colecția Plural la Polirom

Id: #235593

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Fenomenul pelerinajelor în România contemporană
 

Descriere produs

Premiul de Excelenţă al revistei Dilema Veche, 2015
Premiul revistei Observator cultural, ediția 2015, secțiunea „Eseistică/Publicistică”
Premiul „Cea mai bună cartea a anului”, secțiunea „Nonficțiune”, acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediția 2015
Nominalizare la Premiul „CriticAtac” pe anul 2014


Patru ani, douăzeci și două de pelerinaje individuale, plus două pelerinaje în grup, cu microbuzul, la mănăstiri din Dobrogea, din împrejurimile Bucureștiului, de la Iași, Suceava sau Nicula. Adevărate studii de teren, elaborate în urma discuțiilor cu persoane implicate direct și indirect în organizarea pelerinajului, preoți, jurnaliști, forțe de ordine, pompieri, comercianți de obiecte religioase și, desigur, pelerini.

 

Rezultatul este un volum fascinant care abordează universul pelerinajului prin mai multe chei de interpretare: rândul de așteptare, hrana rituală, femininul arhetipal, mass-media, politica și pelerinajele, miracolele și minunile, turismul, religia populară. Prin toate acestea, autorul – care afirmă flaubertian: le pèlerin, c’est moi! – ne dezvăluie o Românie profundă, reală, fără fard și iluzii deșarte.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mirel Bănică

Postfaţator: Sorin Antohi

Data apariției: 2014

ISBN: 978-973-46-4486-5

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 432

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: ortodoxism, curiozitate, societate

 

Opinii editoriale

Mirel Bănică ne-a dat un cuprinzător și emoționant portret colectiv al pelerinilor români creștin-ortodocși din România ultimilor ani. Bibliografia despre pelerinaje se îmbogățește cu o lucrare solidă de antropologie a practicilor religioase, construită ca un documentar riguros al observației participative, completată de o secțiune teoretică asumat introductivă, dar în care întâlnim destule pasaje analitice utile și întrezărim reflecțiile viitoare. În plus, cartea, o contribuție prețioasă la fresca României profunde, e bine scrisă și e captivantă ca un roman, având în același timp prospețimea unui jurnal. Avem de-a face deci cu o reconstrucție detaliată și autentică, din interior, a unui întreg univers, atât cu mijloacele literaturii, cât și cu cele ale științelor sociale.

Sorin Antohi
Mirel Bănică
Mirel Bănică
Autor

Mirel Bănică (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Gene...

vezi autor