TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Arborele Gnozei. Mitologia gnostică de la creștinismul timpuriu la nihilismul modern

Ioan Petru Culianu
Lucrarea de fata este ultima pe care Ioan Petru Culianu a pregatit-o pentru tipar (a aparut postum, in 1992) si avea sa devina nu doar „o...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0054-0
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Lucrarea de fata este ultima pe care Ioan Petru Culianu a pregatit-o pentru tipar (a aparut postum, in 1992) si avea sa devina nu doar „o versiune integral revizuita“ a Gnozelor dualiste..., ci o carte noua si revolutionara, in care apare conturata metoda lui numita morfodinamica. Analizind un material istoric urias, acela al curentelor religioase dualiste, de la gnosticism la catharism, Culianu descopera postulatele comune ale doctrinelor lor si defineste aceste curente drept „obiecte ideale“. Teoretic, in lumina morfodinamicii, orice alcatuire a mintii umane este predictibila, inclusiv mecanismele de functionare ale mintii insesi. Temporalitatea si jocurile de putere ale istoriei apartin unor dimensiuni diferite ale realitatii – dar jocurile de putere pot interveni oricind brutal, tragic, in jocurile mintii.

Cuprins extins:
Dualismul: o cronologie
Mituri despre gnosticism: o introducere
Mitul gnostic 1: Intelepciunea cazuta
Mitul gnostic 2: Demiurgul ignorant
Abolirea Legii si a Tatalui real: Marcion din Sinope
Mitul maniheist
Paulicianismul sau marcionismul popular
Bogomilismul: un pseudodualism
Cele doua religii ale catharilor
Arborele Gnozei
Nihilismul modern
Autor: Ioan Petru Culianu
Traducător: Corina Popescu
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Titlu original: The Tree of Gnosis. Gnostic Mythology from Early Christianity to Modern Nihilism
Pagini: 384
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
mitologie, gnosticism, creștinism, catharism, doctrine dualiste, maniheism, nihilism modern, bogomilism
  • Ioan Petru Culianu Ioan Petru Culianu - Autor
    Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago. Prieten si discipol al lui Mircea Eliade. Este considerat un expert in gnosticism si magie renascentista. Cele mai cunoscute lucrari ale sale: Eros si magie in...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

Dana CHETRINESCU, 23 iunie 2006, Orizont
Dana CHETRINESCU, 23 iunie 2006, OrizontCulianu arata in Arborele Gnozei ca este imperios necesar sa facem, pe cit posibil, abstractie de exegeza asupra gnosticismului pina la acea data, daca dorim sa patrundem in intimitatea miscarii. Acest volum – care nu se vrea o simpla continuare a Gnozelor dualiste, ci si o erata la acestea – a fost conceput de Culianu de-a lungul unei perioade de zece ani, munca de redactare presupunind un imens efort de exegeza. Pornind de la anecdota gangsterului american care dadea cu banul de fiecare data cind trebuia sa ia hotariri vitale, istoricul roman ne avertizeaza ca viata nu este decit un mecanism bazat pe alegeri simple, ca si mitul, de altfel: o alegere gresita poate fi fatala. Ceea ce, dupa Culianu, apropie gnosticismul de nihilismul modern este faptul ca, in scopuri divergente, ambele deconstruiesc transcendenta iudeo-platonica postulata in crestinism, proclamind-o falsa si instalind in locul ei o alta transcendenta (in cazul gnosticismului) sau realitatea dura a mortii lui Dumnezeu (in cazul nihilismului).
19 mai 2006, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"Volum publicat postum, in care apare cel mai revolutionar aspect al gindirii lui Culianu. Sistemele gnostice au toate ceva in comun si sint totusi diferite, formind un arbor binar care permite diverselor tulpini ale gindirii gnostice sa se permute de pe o carare pe alta."

Opinia cititorilor