TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Istoria religiilor. Religiile Americii precolumbiene şi ale populaţiilor indigene. (Vol. V)

Giovanni Filoramo
Istoria religiilor este o impresionanta calatorie in timp prin cele mai diverse forme de religiozitate care au caracterizat umanitatea. Primele doua...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0517-0
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Istoria religiilor este o impresionanta calatorie in timp prin cele mai diverse forme de religiozitate care au caracterizat umanitatea. Primele doua parti ale celui de-al cincilea volum prezinta religiile din America precolumbiana si cele ale populatiilor indigene (din Africa, America, Asia si Oceania) care nu au cunoscut scrierea – in ambele cazuri fiind vorba de experiente religioase pentru care nu exista un corpus doctrinar fixat in scris. Cea de-a treia parte abordeaza mecanismele, milenarismele si noile miscari religioase aparute in interiorul culturilor occidentale, precum si sincretismele dezvoltate in diferite parti ale lumii ca efect al intilnirii diverselor culturi cu modernitatea. Ultimul capitol sintetizeaza momentele cele mai importante ale studiului istoriei religiilor si schiteaza bilantul actual al istoriografiei religioase.

Coordonator: Giovanni Filoramo
Traducător: Cornelia Dumitru
Data apariției: 2010
Editura: Polirom
Titlu original: Storia delle religioni
Pagini: 528
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
istorie, religie, experienţă religioasă, mişcări religioase, lucrări de rerinţă, istoriografie religioasă
Locuri în topurile Cartepedia
  • Giovanni Filoramo - Coordonator
    Giovanni Filoramo (n. 1945) este profesor de istoria crestinismului la Facultatea de Litere a Universitatii din Torino. Dintre numeroasele lucrari publicate amintim: L’attesa della fine. Storia della gnosi (1983), Il risveglio della gnosi ovvero diventare dio (1990), Cristianesimo e societa antica (in colaborare, 1992), Religione e modernita: il caso del fondamentalismo (2000), Manuale di storia delle religioni (in colaborare, 2003), Veggenti, profeti,...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

24 noiembrie 2010, Orizont, nr. 11 - Claudiu T. Arieşan
"O pleiada intreaga de specialisti ai domeniului descifreaza aspecte insolite si socotite oarecum de nisa ale descrierii religiilor. Astfel aflam informatii sintetice si verificate stiintific despre credintele mezoamericanilor sau ale culturilor andine superioare, despre cultele africane ori cele din Oceania, despre samanismul Asiei Septentrionale si curentele milenariste ce au zguduit Occidentul, despre ocultismele si spiritismele moderne." Remarcabil mi se pare indeosebi capitolul final apartinind chiar coordonatorului intregului demers, Giovanni Filoramo, care in nici 30 de pagini intreprinde o veritabila schita, excelent documentata, a evolutiei specializarii sale, o „istorie a istoriei religiilor”.
Giovanni Filoramo
„Orice istorie a religiilor este un produs al timpului sau, caruia ii reflecta, alaturi de limite si slabiciuni, exigentele si cunostintele. Aflati in fata unei duble cerinte – pe de o parte, de a contextualiza expunerea diferitelor religii intr-un mod riguros sub aspect cronologic, iar pe de alta parte, de a promova o prezentare a intregului care sa salveze, mai ales in cazul religiilor istorice cu o existenta indelungata, elementele de continuitate si permanenta -, ne-am decis pentru privilegierea celui din urma criteriu. Am preferat sa recurgem la ordinea consacrata, care porneste de la prezentarea datelor pe care le detinem privind preistoria, parcurge intregul tablou al religiilor antice (vol. I), abordeaza cele trei religii abrahamice – iudaismul, crestinismul, islamul – (vol. II si III), pentru a trece apoi la tratarea religiilor Extremului Orient (vol. IV) si, in final, a religiilor popoarelor sub aspect etnologic (vol. V). Un statut aparte il au religiile dualiste – gnoza, maniheismul si destinul lor medieval -, pe care am decis sa le izolam dupa un criteriu tipologic (ele se gasesc in volumul al treilea doar din motive editoriale), si religiile din America precolumbiana, plasate din motive similare in ultimul volum.”

Opinia cititorilor