TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Septuaginta. De la iudaismul elenistic la creştinismul vechi

Gilles Dorival, Marguerite Harl, Olivier Munnich
Colecții/Serii: Cultură şi civilizaţie
Septuaginta este prima versiune a Bibliei Ebraice, facuta in limba greaca, incepand cu secolul al III‑lea inaintea erei noastre, la...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-111-015-8
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Septuaginta. De la iudaismul elenistic la creştinismul vechi

MAI MULTE DESPRE CARTE

Septuaginta este prima versiune a Bibliei Ebraice, facuta in limba greaca, incepand cu secolul al III‑lea inaintea erei noastre, la Alexandria. Ea a devenit apoi ceea ce crestinii au numit "Vechiul Testament". 

Lucrarea de fata se prezinta in trei parti ce corespund celor trei cai principale de abordare a studiilor legate de Septuaginta: istoria sa (originile sale, constituirea sa, viata sa in sanul iudaismului); studiul textului sau (starile textuale relevate de diversitatea manuscriselor sale, a limbii sale, a divergentelor sale in raport cu ebraica "masoretica"); exegeza si teologia fundamentate pe textul sau (ceea ce gasim in Noul Testament si la Parintii greci).

Un fir rosu trece prin toate cele noua capitole ale cartii: este chiar viata Septuagintei, de la nastere pana la maturitate, la fecundarea sa, apoi la posteritatea sa, la prezenta continua in mainile pioase ale ortodocsilor orientali, in timp ce in alte locuri disparea, reinviind acum ca un obiect autonom, de care istoricii iudaismului si ai crestinismului vor tine cont mai mult.

Intentia noastra este nu numai de a face ca Septuaginta sa intre cu drepturi depline in cultura biblica, ci, intr‑un mod mai general, de a starni curiozitatea celor interesati de textele de valoare universala. Opera de importanta capitala atat pentru istoria iudaismului elenistic, cat si pentru originile crestinismului, aceasta Biblie greaca a fost prezenta in crestinism pe parcursul mai multor secole si a ramas astfel in lumea orientala de limba greaca; citita si comentata pana la finele lumii Bizantului, a fost creatoarea unei directii, adevarat monument de cultura si de religiozitate. 

Autor: Gilles Dorival, Marguerite Harl, Olivier Munnich
Traducător: Mihai Valentin Vladimirescu
Data apariției: 2007
Editura: Herald
Titlu original: La Bible grecque des Septante. Du judaïsme hellénistique au christianisme ancien
Pagini: 384
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
biblia, spiritualitate, credinţă, antichitate
  • Mihai Valentin Vladimirescu - Traducător
    Mihai Valentin Vladimirescu (n. 1977) este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Craiova. Specialist in domeniul studiilor biblice, este membru al Society of Biblical Literature, al European Association of Biblical Studies si al International Organization for Septuagint and Cognate Studies. A urmat cursuri postuniversitare la Universitatea Ebraica din Ierusalim (Israel) si la Universitatea Catolica Miséricorde din Fribourg (Elvetia) si...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus