TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Norul necunoaşterii

Gheorghe Fedorovici
Colecții/Serii: Spiritualitate creştină
Cartea de fata nu se adreseaza nimanui - aceasta pare sa fie la prima vedere concluzia inevitabila a celui care intalneste sirul de avertismente care...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-7970-08-X
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Norul necunoaşterii

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cartea de fata nu se adreseaza nimanui - aceasta pare sa fie la prima vedere concluzia inevitabila a celui care intalneste sirul de avertismente care inchid intr-o acolada protectoare aceasta lucrare. Dupa cate se pare, autorul ei pare sa-si fi dat toata silinta sa scrie o carte cat mai antipatica cu putinta. Caci Norul nu se adreseaza "specialistilor", dupa cum nu se adreseaza nici amatorilor; necrestinilor, si nici tuturor acelora dintre crestini. Daca prin cine stie ce nefericita intamplare dai de cartea aceasta, pare sa spuna autorul ei, fa-mi un bine si mai ales, fa-ti un bine: nu o citi.

Avertismentul violent care deschide si insoteste aceasta carte a fost supus unei atenuari constante de catre editorii moderni, atunci cand nu a fost considerata o abila figura retorica pentru atragerea unei audiente sporite.  Or, aceste avertizari trebuie intelese mai curand asemeni observatiilor care insotesc de obicei produsele farmaceutice, prin care suntem preveniti ca trebuiesc tinute departe de curiozitatea copiilor, de vreme ce ei nu stiu cand, cat, cum sau pentru ce trebuie luat medicamentul respectiv. Pentru ca intr-adevar, aceasta carte este destinata unei afectiuni anume si unei patimi speciale: patima de Hristos. Cu alte cuvinte, ea nu se adreseaza oamenilor "sanatosi" -  chiar daca oricine ar citi-o macar cu onestitate n-ar putea decat sa fie de acord ca masura integritatii sale de om este data de distanta la care se afla de portretul omului duhovnicesc schitat de-a lungul Norului. Mai mult, rolul ei nu este acela de a te vindeca de aceasta impatimire, ci de a o agrava. Prin urmare, doua riscuri corespunzatoare il asteapta pe cel care se incumeta sa parcurga aceasta carte fara a fi determinat de altceva decat de o simpla curiozitate livresca, ori de iluzia ca va da in sfarsit peste piatra filozofala care-i va anula cu usurinta inertia vietii sale interioare, inundandu-i sufletul cu realizarea promisiunilor vietii viitoare. Cel dintai se expune la pierderea oricarui interes si disponibilitate ulterioara pentru tema acestei scrieri, care nu este alta decat cea anuntata simplu de titlul ei: cum se poate uni sufletul cu Dumnezeu. Pe cand cel de-al doilea se afla in pericolul atat de frecvent intalnit, dupa cum o arata autorului Norului in acord cu toti autorii de literatura ascetica si mistica, de a simula o gesticulatie pretins mistica si de a forta producerea unei "trairi" potrivit reprezentarilor sale construite pe baza surselor de care a dispus si, eventual, sub indrumarea unui "maestru" care a parcurs un drum asemanator celui la care se angajeaza si el acum (cf. cap. LI si LIII).

Avertismentele autorului nu exprima deci un gest decorativ; ele nu tin de un protocol care ar trebui sa deschida in mod obisnuit o lucrare de teologie mistica, si cu atat mai putin de vreo inclinatie presupus mizantropica, cu atata usurinta atasata uneori personalitatii monahilor. Ele au rolul de a desfiinta prejudecatile ori falsele asteptari care insotesc ori premerg subiectului de fata: viata mistica, vederea "nevazuta" a lui Dumnezeu. Din aceasta perspectiva, si cu toate ca este insotita de introducerea competenta a lui E. Underhill, am considerat ca aceasta aparitie a Norului in limba romana necesita unele explicatii, cu atat mai mult cu cat, din diverse motive, lucrarile occidentale de teologie mistica nu s-au putut bucura pana acum de o circulatie satisfacatoare in spatiul nostru cultural. In paginile urmatoare voi avea in vedere trei aspecte a caror precizare s-ar putea dovedi utila in privinta inlesnirii accesului la textul operei. Mi-am propus asadar sa ating urmatoarele puncte:  a) ce inseamna mistica in crestinism, b) in ce masura mai poate fi rezonabila atasarea etichetei de neoplatonism oricarui autor mai vechi care s-a ocupat de viata interioara si de accesul persoanei umane la Dumnezeu si c) cateva precizari legate de traducerea unor termeni speciali.

Traducător: Gheorghe Fedorovici
Data apariției: 2004
Editura: Herald
Pagini: 190
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
ortodoxie, dogmă, credinţă, patristică, religie, dumnezeu

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus