TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Glafire. Nouă studii biblice şi patristice

Cristian Bădiliță
Colecții/Serii: Plural
„Glafirele” sint lucrari facute cu migala si rabdare, „incrustari” rafinate in metal sau in piatra. Atunci cind...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0965-9
EAN-16: 978973460965
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

„Glafirele” sint lucrari facute cu migala si rabdare, „incrustari” rafinate in metal sau in piatra. Atunci cind „materia prima” a artizanului este Sfanta Scriptura, „glafirele” devin incrustatii in insusi trupul Cuvintului divin, marturisiri de credinta „taiate” in fila de hirtie cu instrumentele oferite de fiecare epoca in parte. Autorul acestui volum combina analiza filologica si perspectiva istorica cu dezideratul teologic. Temele abordate sint de o fierbinte actualitate, dar ele capata sens printr-o oglindire permanenta si riguroasa in Traditia crestina a primului mileniu.

Cuprins extins:
Maria Magdalena de la Dan Brown la evanghelii si retur
Iuda Iscariotul intre damnare si mintuire. Portrete ale celui de-al doisprezecelea ucenic de-a lungul istoriei
Pacatul impotriva Duhului Sfant: incursiune biblica si patristica
Ce pierdem ignorind literatura apocrifa?
Calatorii apocaliptice in jurul insulei Patmos
Mitul ingerilor cazuti
Traducerea Septuagintei in romaneste
Dumitru Staniloae. afinitatile si idiosincraziile sale patristice
Teologie si patristica in catolicismul secolului XX: pagini din jurnalul intim al Bisericii cind nu mai avea saptesprezece ani
Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 328
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
religie, teologie, Maria Magdalena, Dan Brown, Iuda Iscariotul, damnare, mântuire, Duhul Sfânt, călătorii apocaliptice, Biserică, cuvânt divin, analiză filologică

Opinii Editoriale

ianuarie 2011, Contemporanul - Otniel Vereş
"Cele noua studii, insotite la sfirsit de doua interviuri ale autorului, sint asezate sub termenul generic de glafire, lucrari artistice modelate in metal sau piatra, transmitind astfel ideea variatiei, frumusetii creativitatii, originalitatii. Ceea ce transpare la tot pasul este o profunda pasiune pentru textul Scripturii si pentru traditia interpretativa patristica: autorul „respira”, „traieste” patristica si isi invita cititorul la o intoarcere in trecut, la o ancorare in el, intr-un act transformator de umilinta care ne aminteste ca nu ne aflam intr-un vid de interpretare, ca este nevoie sa ne amintim si sa apreciem la justa valoare travaliul imens al celor de dinaintea noastra, evitind recurgerea la un gen hermeneutic atemporal, ce pare conectat, dupa cuvintele autorului, „direct la bateria Sfintului Duh”."
august 2008, Revista Tomis - Bogdan Papacostea
"Comparat de multe ori cu Mircea Eliade, Badilita isi reconfirma cu acest nou volum tiparit la Editura Polirom, Glafire – Noua studii biblice si patristice, seriozitatea si maturitatea intelectuala. Subiectele alese traverseaza teologia prin punctele ei de actualitate fierbinte, oferindu-i cititorului perspective erudite asupra unor polemici recente…"
12 septembrie 2010, oglindanet.ro - Otniel Vereş
"Ceea ce transpare la tot pasul este o profunda pasiune pentru textul Scripturii si pentru traditia interpretativa patristica: autorul „respira”, „traieste” patristica si isi invita cititorul la o intoarcere in trecut, la o ancorare in el, intr-un act transformator de umilinta care ne aminteste ca nu ne aflam intr-un vid de interpretare, ca este nevoie sa ne amintim si sa apreciem la justa valoare travaliul imens al celor de dinaintea noastra, evitind recurgerea la un gen hermeneutic atemporal, ce pare conectat, dupa cuvintele autorului, „direct la ‘bateria’ Sfintului Duh” (p. 5). Din acest punct de vedere, prin urmare, studiile reprezinta si un act de recuperare a unei traditii interpretative nu pierdute, cit uitate si ingropate sub ignoranta, nestiinta sau pur si simplu inconstienta. In acelasi timp, sub multe aspecte textele lui Cristian Badilita pun la incercare cititorul, deoarece ele nu sint doar o prezentare descriptiva si rezumativa a bogatiilor trecutului patristic, ci si rodul unui efort personal de interpretare care poate ridica semne legitime de intrebare. In acest sens poate cele mai graitoare sint studiile consacrate Mariei Magdalena si lui Iuda Iscariotul. Dar observatiile personale ale autorului, dincolo de faptul ca sint solid argumentate, nu sint facute de dragul originalitatii cu orice pret, ci sint consecinta luarii in serios a muncii exegetului, care nu poate sa treaca, nici macar in numele unei traditii inradacinate poate milenar, peste ceea ce textul pune la dispozitie, iar onestitatea intelectuala reclama. De aceea, recomandam cititorului ca, inainte de a incepe lectura, sa-si indeparteze „lentilele” confesionale sau intelectuale, bineinteles fara a-si trada propriile optiuni. Cu conditia ca aceste optiuni sa fie cel putin la fel de bine argumentate ca si ipotezele autorului."

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus