TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Europa şi întîlnirea religiilor

Anca Manolescu
Colecții/Serii: Plural
Ce anume impaca pluralismul religiei cu imperativul adevarului unic? Anca Manolescu aduce sub semnul acestei interogatii cu statut de numitor comun...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-905-1
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Ce anume impaca pluralismul religiei cu imperativul adevarului unic? Anca Manolescu aduce sub semnul acestei interogatii cu statut de numitor comun patru autori, patru discursuri ce urmeaza trasee de gindire distincte: Nicolaus Cusanus, Rene Guenon, Simone Weil si Andre Scrima. Proiectat in orizont metafizic, paradoxul diversitate religioasa – Unul divin este indraznet asumat in scrierile lor drept tema fundamentala, fir ariadnic in labirintul cunoasterii de lume si de sine. „Chestionati” cu acea competenta specifica doar cercetatorului implicat, atras fara rest de subiectul in studiu, cei patru ginditori accepta dialogul si configureaza, reuniti, un raspuns astazi mai necesar ca oricind: trebuie sa avem de partea noastra beneficiul metafizic al pluralitatii religioase.

Cuprins extins:
Doua modele ale lumii
Nicolaus Cusanus: Logosul interpret al diversitatii religioase
Rene Guenon: radiatia-convergenta traditiilor
Simon Weil: impotriva totalitarismului religios
Andre Scrima si sensul metafizic al ospitalitatii
Beneficiul metafizic al pluralitatii religioase
Autor: Anca Manolescu
Prefaţator: Andrei Pleșu
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 280
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filosofie, teologie, adevăr, Nicolaus Cusanus, Rene Guenon, Simone Weil, Andre Scrima, divesritate religioasă, dialog
 • Andrei Pleșu
  Prefaţator
  Anca Manolescu - Autor
  Anca Manolescu  (n. 1953, Bucureşti) este doctor în filozofie al Universităţii din Bucureşti. A fost cercetător la Muzeul Ţăranului Român (1990–2002). Domenii de interes: antropologie religioasă, studiul comparat al religiilor. În prezent este cercetător şi editor al Arhivei André Scrima de la Colegiul Noua Europă, Institutul de Studii Avansate, din Bucureşti. A publicat articole şi comunicări în volume...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile
 • Anca Manolescu
  Autor
  Andrei Pleșu Andrei Pleșu - Prefaţator
  Andrei Gabriel Pleșu s-a născut la 23 august 1948, în București. Este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei, un stilist distins al limbii române. A urmat cursurile Academiei de Arte Plastice, secția Istoria si Teoria Artei,...
  AFLĂ MAI MULTE
  Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

28 mai 2005, Cotidianul - Mircea Mihăieş
"Autoarea incearca sa rezolve una dintre marile dileme ale tuturor credintelor, din toate timpurile: exista sau nu o dialectica (ori un paradox) al unului si al multiplului? Functioneaza el atunci cind vorbim de adevarurile ultime ale spiritului? Cititi cartea ancai Manolescu si veti afla raspunsul."
20 iulie 2005, România literară - Simona Vasilache
"Un eseu elegant, fara crispari si obtuzitati calpsavante, lucrat cu un soi de envie care mai ca-ti face-n ciuda. Citindu-l, iti spui ca la fel or fi aratat, in Anglia lui Thomas Beckett sau la Antimul Rugului aprins, insemnarile pelerinilor. Ale oamenilor care, cita vreme iscodeau, pios, dupa afinitati, nu cautau sa se impace, din cuviincioasa delasare, cu datul, ci voiau sa inteleaga, drumetind."
17 iunie 2005, Dilema Veche - Bogdan Tătaru-Cazaban
"Cartea Ancai Manolescu, Europa si intilnirea religiilor, ii va surprinde deopotriva pe radicali si pe adeptii sincretismelor. Pe radicali, pentru ca situeaza problema pluralismului religios la nivelul paradoxului si al tensiunii dintre multitudinea expresiilor si polul transcendent. Pe sincretici, pentru ca locul intilnirii religiilor este definit metafizic si tine de ordinea cunoasterii, care respecta rigoarea fiecarei cai spirituale in parte."
Andrei Pleşu
"Mi-ar fi placut sa scriu eu insumi cartea aceasta. Dar de vreme ce imprejurarile si nevrednicia proprie m-au impiedicat sa o fac, nu-mi ramine decit sa ma bucur de reusita substitutiva a celei care a scris-o. Sint sigur ca, in spatiul acestei bucurii, ma voi intilni cu toti cititorii de care ma leaga nelinisti, presimtiri si sperante comune.” 

Opinia cititorilor