TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Pragul şi neantul. Încercări de circumscriere a morţii

Adela Toplean
Lucrarea constituie o analiza a reprezentarilor moderne asupra mortii, vazute intr-un accentuat contrast cu perspectivele epocilor anterioare....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0239-X
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

MAI MULTE DESPRE CARTE

Lucrarea constituie o analiza a reprezentarilor moderne asupra mortii, vazute intr-un accentuat contrast cu perspectivele epocilor anterioare. Ruptura cu reprezentarile arhaice ori medievale e condensata in opozitia dintre moartea-prag, transpusa intr-un discurs coerent despre Lumea de Dincolo, si moartea-neant, pentru care aceasta ramine muta, dintre forta unui sistem religios dominant si relativismul determinat de existenta unor sisteme concurente de reprezentare a mortii, devenite obiect de studiu (multi)cultural. De aici polemica permanenta pe care o poarta autoarea cu moartea subiectiva si, in acest sens, „buna” a modernului. Dimpotriva, confruntat cu imposibilitatea de a gindi coerent moartea si cu disparitia oricarei retete convingatoare de savoir mourir, omul modern e constrins sa o infrunte avind la dispozitie doar propriile-i resurse, de cele mai multe ori prea putin eficiente.

Volum premiat in cadrul concursului de debut „Ioan Petru Culianu” pe 2005.

Cuprins extins:
Moartea – un prag? Imagini arhaice ale mortii
Moartea – un prag spre neant?
In loc de concluzie: de ce a lor e mai buna decit a noastra?
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 304
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
antropologie, lumea de dincolo, moarte, prag, savoir mourir
  • Adela Toplean - Autor
    Adela Toplean (n. 1977) a absolvit in 2001 Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti, cu teza de licenta Visul si comunicarea. Eseu despre imagini trecute si prezente, iar in prezent este doctorand la Facultatea de Litere. In 2002 a efectuat un stagiu de cercetare la Sorbona, Universitatea Paris-V Rene Descartes, cu proiectul „Les emotions et les rites funeraires”. A fost cadru didactic asociat la Facultatea de Jurnalism si...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

23 iunie 2006, Orizont - Cristina Chevereşan
"Cartea Adelei Toplean, gratie subiectului deductibil dintr-un titlu nuantat (Incercari de transcriere a mortii), lasa impresia unui demers cu tenta mai degraba eseistica. Cu toate acestea, ea se remarca in primul rind printr-o rigurozitate cvasi-maniacala a discursului infasurat in straturi succesive de justificari teoretice, tatonari metodologice, chestionari referitoare la miza, pozitionare adecvata si alegerea unei abordari legitime a delicatei problematici enuntate. Autoarea construieste cu rabdare o armura hermeneutica menita a-i permite formularea unei intentii clare si a unei grile de interpretare proprii. Edificiul porneste din spatiul devenit echivoc al stiintelor religioase, evidentiind insasi relativitatea ca problema a societatilor moderne."
10 iunie 2006, Adevărul literar şi artistic - Christian Crăciun
"Fiind vorba despre un debut, pot incepe linistit cu enuntul concluziei: este o carte exceptionala care arata ca oropsita scoala romaneasca de istoria religiilor – pe linia Eliade, Sergiu Al. George, Culianu – este pe miini bune."

Opinia cititorilor