TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Căruţa de lut CD-SUD-CRUADL-15-N-001
Căruţa de lut
Vezi
galerie

Căruţa de lut

de Sudraka

Id: #212308

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Prima traducere a unei piese din limba sanscrită în limba română.
Literatura sanscrită abundă în piese istorice şi mitologice. Piesa de faţă, Căruţa de lut - Mrcchakatikam în sanscrită - face parte din puţinele opere dramaturgice, cel puţin din cele care au rezistat timpului, inspirate din viaţa oamenilor de rând.

 

Acţiunea acestei piese în zece acte, având 33 de personaje în distribuţie şi încă patru persoane menţionate, se desfăşoară în oraşul Ujjayini din India centrală, vestigiu al culturii vechi indiene. Tema principală este dragostea dintre tânărul neguţător Ciarudatta, ajuns în pragul sărăciei din cauza generozitãţii excesive, şi frumoasa curtezană Vasantasena, înzestratã cu calităţi sufleteşti nobile. Cu aceasta se împleteşte încă o temă, şi anume un complot împotriva regelui nevrednic.

În afară de valoare literară, Căruţa de lut are şi o semnificaţie istorică, documentară, informându-ne de condiţiile social-politice de atunci. Sistemul politic este monarhia absolută, în care regele este asistat de consilieri. Judecătorul este sprijinit de şeful breslei de negustori şi scrib. Procesele juridice constã în evidenţe şi investigaţii, iar sentina este semnată de rege pe baza recomandării judecătorului. Onestitatea marchează competenţa persoanelor juridice şi militare.
Pe plan social, sistemul de castă este în vigoare, dar nu se mai respectă adoptarea profesiunii în conformitate cu casta. Comerţul se află în plină înflorire. Societatea este prosperă şi negustorii sunt cei mai bogaţi cetăţeni. O parte a averilor lor trece însă în mâinile curtezanelor, care pot să-şi permită palate cu şapte aripi, herghelii, elefanţi, colecţii de păsări şi, bineînţeles, abundenţa de bijuterii. Aceste femei sunt stimate, asemenea gheişelor japoneze, pentru însuşirile lor culturale şi, cu permisiunea regelui, pot să treacă la viaţa casnică. Se practică angajarea sclavilor, care pot fi eliberaţi contra cost sau prin bunăvoinţa stăpânului. Băuturile alcoolice şi jocurile de noroc sunt viciile obişnuite ale societăţii, răspândite în toate straturile ei.
Această piesă ne dă şi informaţii folclorice despre tradiţiile, superstiţiile şi sărbătorile populare din epocă. Aflăm şi despre flora şi fauna regiunii. Costumele elegante, seri muzicale şi cultivarea artelor plastice descrise în ea ne prezintă imaginea globală a unei societăţi dezvoltate şi a unui popor înzestrat cu bun gust şi talent artistic.
Datorită atâtor calitãţi şi actualităţi ale sale, Căruţa de lut a ajuns cea mai populară piesă sanscrită în cercurile occidentale. A fost tradusă şi comentată în limbile europene de mare circulaţie, îndeosebi în engleză.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Sudraka

Traducător: Amita Bhose

Data apariției: 2015

Titlu original: Mrcchakatikam

ISBN: 978-973-8185-05-0

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 272

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Cununi de Stele

Teme: mitologie

 
Toate categoriile:
Cărți Ficțiune >> Cărți Teatru
Amita Bhose
Amita Bhose
Traducător

Amita Bhose s-a născut în 1933 în Calcutta și s-a stabilit în România din 1971 p...

vezi autor