TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Casa Poporului - Adevarata istorie PA-AEC-CASPAI-17-N-001
Casa Poporului - Adevarata istorie
Vezi
galerie

Casa Poporului - Adevarata istorie

de Adrian Eugen Cristea, Marius Marinescu, Mihai Bartos, Cristina Petrescu

Id: #247502

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

... construcţia este situată pe fostul Deal al Arsenalului, care a fost lucrat şi armonizat cu întreaga zonă din jur.
 
Partea superioară a acestui deal se află la 18 metri mai sus decât malul drept al Dâmboviţei. Pe el se găseşte Casa Republicii, denumită Palatul Parlamentului.
 
Clădirea are forma unui dreptunghi, cu latura mare orientată spre partea de est. Corespunde, prin axul său central, cu mijlocul Pieţei Unirii, legătura făcându-se printr-un bulevard care are numele Bulevardul Unirii.
 
Latura mare a Palatului Parlamentului are lungimea de 275 metri. Lăţimea este de 235 metri şi înălţimea de 84 metri, măsurată de la sol. Suprafaţa totală la bază este de 64. 625 metri pătraţi, iar cea desfăşurată pe etaje este de 330. 000 metri pătraţi.
 
Numărul total al încăperilor este de 1000, din care jumătate sunt folosite pentru activităţi protocolare.
 
Sunt în funcţiune:
 
-    30 de saloane care au între 1000 metri pătraţi şi 1500 metri pătraţi;
-    3 săli cu o suprafaţă cuprinsă între 1000 metri pătraţi şi 1500 metri pătraţi;
-    2 săli mari cu peste 2000 de metri pătraţi fiecare;
-    2 săli de şedinţe la Camera Deputaţilor. Una are 850 de locuri şi cealaltă, situată deasupra, are 1200 de locuri;
 
Pentru activităţi administrative sunt folosite 450 de birouri. Restul sunt spaţii în care se găsesc instalaţii electrice, de apă, depozite, arhive etc.
 
In „Cartea Recordurilor”, Palatul Parlamentului a fost înregistrat ca fiind a doua clădire importantă din lume, după clădirea Pentagonului, aflată în SUA. Este încadrată la „Clădiri Administrative” şi apreciată ca fiind cea mai grea clădire.
 
Prin sălile, saloanele şi culoarele pe care le are, Palatul Parlamentului poate prelua mai multe activităţi ce se desfăşoară în acelaşi timp. în acest palat îşi mai desfăşoară activitatea Camera Deputaţilor din 1994, Camera Constituţională, Consiliul Legislativ şi Serviciul de Protecţie şi Pază.
 
în raport cu celelalte clădiri din Europa care au destinaţii pentru activităţi protocolare şi administrative, se situează pe primul loc din toate punctele de vedere.
 
Privit din faţă, de pe axul Bulevardului Unirii se observă că Palatul Parlamentului are pe verticală, trei părţi distincte care, în limbajul de specialitate se numesc registre. Acestea, luate separat, includ zone funcţionale bine delimitate.
 
Primul registru, cel din partea de jos, este destinat în întregime spaţiilor protocolare.
Faţadele întregii clădiri, până la cota +31, 5 metri sunt acoperite cu plăci din piatră albă. Corespund cu primul registru. Celelalte suprafeţe aflate mai sus, sunt acoperite eu plăci fabricate din praf de piatră.
 
Cota o a clădirii începe cu 2, 50 metri deasupra solului.
 
Clădirea Palatului Parlamentului, având o formă dreptunghiulară, are în interiorul său două curţi. Rostul acestora este de a da posibilitatea pătrunderii luminii...
extinde
 

Detalii produs

Autor: Adrian Eugen Cristea, Marius Marinescu, Mihai Bartos, Cristina Petrescu

Data apariției: ianuarie 2017

ISBN: 978-606-665-144-8

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 200

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Paco