TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă (Vol. 15) TR-CGJ-OCV1DF-07-P-001
Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă (Vol. 15)
Vezi
galerie

Despre fenomenul spiritului în artă şi ştiinţă (Vol. 15)

de Carl Gustav Jung

Titlu apărut în colecția Biblioteca de psihanaliză la Trei

Id: #212422

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„…numai acea parte a artei care există în procesul plăsmuirii artistice poate constitui obiectul psihologiei, nu însă şi aceea care reprezintă esenţa intrinsecă a artei. Această a doua parte, ca şi întrebarea ce reprezintă arta în sine, nu poate constitui niciodată obiectul unui mod de examinare psihologic, ci numai estetico-artistic.”

C.G. Jung


„Acesta este secretul efectului artei. Procesul creator, atât cât suntem în stare să-l urmărim, constă în stimularea inconştientă a arhetipului şi în dezvoltarea şi amplificarea lui până la opera desăvârşită. Plăsmuirea imaginii primordiale este oarecum o transpunere în limbajul prezentului, prin care i s-a permis oricui să regăsească accesul la sursele cele mai profunde ale vieţii, care altfel i-ar fi fost zăgăzuite. În aceasta constă importanţa socială a artei: ea lucrează continuu la educarea spiritului epocii, căci ea aduce acele aspecte care îi lipseau cel mai mult acestuia. Din insatisfacţia prezentului năzuinţa artistului se retrage, până când ea atinge acea imagine primordială în inconştient aptă să compenseze în modul cel mai eficient insuficienţa şi unilateralitatea spiritului epocii. Această imagine o prinde ea şi, în timp ce o ridică din cea mai adâncă neconştienţă şi o apropie de conştiinţă, se modifică şi forma ei, până când poate fi preluată de oamenii prezentului după capacitatea lor de înţelegere.”

C.G. Jung


„Opera de artă nu înseamnă doar obârşie şi derivare, ci reprezintă o nouă plăsmuire creatoare tocmai a acelor condiţii din care o psihologie cauzalistă ar vrea s-o deducă în mod valabil. Planta nu este doar un simplu produs al solului, ci un proces în sine calm, viu, creator, a cărui natură nu are nimic de-a face cu structura solului.”

C.G. Jung

 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Carl Gustav Jung

Traducător: Gabriela Dantiş

Data apariției: 2007

Titlu original: Gesammelte Werke, band 15: Über das Phänomen des Geistes in Kunst und Wissenschaft

ISBN: 978-973-707-058-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 176

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Trei

Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
Autor

Carl Gustav Jung, psiholog şi psihiatru elveţian, a făcut studii de medicină gen...

vezi autor