TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Am fost consul în vest NE-AUB-AMFCNV-20-N-001
Vezi
galerie

Am fost consul în vest

de Aurel Bonciog

Titlu apărut în colecția Memorii. Neverland la Neverland

Id: #309039

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O lume nebună, interpretată subiectiv
 

Descriere produs

„Cartea intitulată Am fost consul în vest nu este o autobiografie; cine mai citește azi autobiografii, chiar celebre, ca „Viața lui Benvenuto Cellini, scrisă de el însuși” sau „Confesiuni” de Jean-Jacques Rousseau? Dar cum să o explic în două, trei cuvinte? E o istorie vie. Un fiu de țăran mijlocaș din Subcarpații Getici a obținut, prin efort personal, etapă după etapă, încrederea mai marilor țării să-l trimită în circuit în toată Europa și Asia, să formuleze, în scris, ce reguli trebuie adoptate astfel încât cetățenii români să se bucure de un minim de garanții și drepturi, pe acolo pe unde îi mânau pașii curiozității sau interesului.

 

Goethe ar fi încheiat: „O, clipă, stai, ești atât de frumoasă”!

 

Sub titlu vedeți și o precizare „O lume, nebună, interpretată subiectiv”; asta înseamnă că diplomatul nu trece pe lângă istorie și, dacă nu poate să o creeze, cel puțin o interpretează. Cititorul află, din interiorul ministerului, știrile care sunt bune, diplomații erau tratați cu respect, diplomația era gândită acasă și aplicată fără decizii externe – era suverană. Care pasaje din carte redau ideea asta? Le căutați, sunt exprimate direct. Eu zic de toate!

 

Autorul face dese referiri la istorie, ba a scris chiar un capitol din care se poate trage concluzia că există două lumi – una reală și alta prezentată mediatic, istoric sau în prezent. Pământul acestei țări a fost locuit statornic de mii de ani de urmașii dacilor și, poate ca un noroc al sorții, prea de puține ori a fost vândut de Marile Puteri. Transilvania nu a fost deznaționalizată niciodată, chiar dacă era în jocul de putere al Imperiului Austriac și al Imperiului Otoman; oamenii ei scriau istoria lor și au dăinuit în formații statale minore, deși, aparent, erau supuși de tratate, care slobozeau dorințe de cucerire.

 

Autorul prezintă scopul ideologiilor politice recente sau actuale, care ascund dorințe de dominare, sub paravan de drepturi politice și sociale, egale pentru toți. E în puterea popoarelor să descifreze interesele lor și ale altora, așa cum au făcut întregitorii României Mari. De aceea, rânduri nu de patimă, ci de admirație gășiți în carte pentru politicienii anului 1918. Și, ca să nu fiu șovin, explic cine sunt vecinii noștri, de unde au venit și cum au rezistat, național, presiunilor Marilor Puteri și, poate, ca un reproș, de ce am fost și suntem o insulă între slavi, despărțiți nu de ape, ci de istorie. În corpul cărții aflăți cum a evoluat lumea, iar în final, în anexa 3, cartea vă demonstrează că mai mult în lume au fost mai mult imperii decât națiuni.

 

Am apreciat că și acest capitol e tot diplomație, pentru că un diplomat trebuie să știe sensul istoriei, nu prezentarea ei politică.

 

Nu sunt pesimist, dar cele 14 puncte ale declarației lui Wilson parcă mă trimit la povestea unui păsărar româncare învăța un papagal să salute pe împărat și, în disperare, spunea „Opera et impensa periit”.

 

De aceea, cartea dă și o sugestie: cunoașteți istoria, ca să nu repetați greșelile ei. Vă ofer câteva date esențiale despre România astfel cum aș vrea să o păstreze urmașii mei!

 

Vedeți, de aceea am scris-o!” - Autorul

extinde
 

Detalii produs

Autor: Aurel Bonciog

Data apariției: martie 2020

ISBN: 978-606-901-806-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 363

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Neverland

Aurel Bonciog
Aurel Bonciog
Autor

De-a lungul carierei, Aurel Bonciog a fost procuror la Timişoara, consul în Mini...

vezi autor