TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vieţi în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism. Mărturii şi documente. (vol. I) PO-COB-VNUTSI-17-N-001
Vieţi în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism. Mărturii şi documente. (vol. I)
Vezi
galerie

Vieţi în umbra trecutului. Supraviețuirea și integrarea socioprofesională a familiilor foștilor deținuți politici în comunism. Mărturii şi documente. (vol. I)

Id: #251466

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volum apărut cu suportul financiar al Autorităţii Naţionale Pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, CNCS‑UEFISCDI, şi cu suportul logistic al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

„Ne-am propus să prezentăm dificultăţile şi suferinţele prin care au fost nevoiţi să treacă atît deţinuţii politici, cît şi membrii familiilor acestora, respectiv cîteva sute de mii de persoane (pentru că arestarea şi condamnarea unui «duşman al poporului» avea efecte şi asupra părinţilor, soţiei/soţului şi copiilor). De asemenea, am dorit să surprindem interferenţele autorităţilor statului cu destinele lor, modul în care acestea s‑au repercutat asupra evoluţiei lor sociale, profesionale, economice pe termen mediu şi lung (unele identificabile chiar şi în prezent), dar şi încercările de a ieşi din zona marginală a societăţii. Documentele reflectă problemele cu care s‑au confruntat deţinuţii politici în timpul detenţiei şi după eliberare (dificultăţile de a‑şi continua studiile, de a‑şi găsi un loc de muncă, de a‑şi întemeia o familie sau de a o păstra pe cea de dinainte de arestare). Printre problemele de după eliberare pe care le‑am ilustrat se numără şi încercările autorităţilor de compromitere a acestora în faţa apropiaţilor şi a altor deţinuţi, tentativele şi metodele folosite la racolarea unora dintre ei ca informatori şi modul în care s‑a derulat colaborarea lor cu Securitatea. În ce priveşte familiile, am reprodus documente care se referă la încercările de a lua legătura cu cei închişi, la divorţ ca soluţie pentru a scăpa de şicanele şi marginalizarea din partea autorităţilor, la urmărirea copiilor şi a altor membri ai familiei, precum şi la problemele pe care le‑au avut aceştia. Credem că interviurile şi documentele publicate vor aduce o contribuţie consistentă la completarea imaginii represiunii comuniste în România.” (Editorii)

extinde
 

Detalii produs

Coordonator: Cosmin Budeancă

Data apariției: noiembrie 2017

ISBN: 978-973-46-7156-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 336

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: supraviețuire

Cosmin Budeancă
Cosmin Budeancă
Coordonator

Cosmin Budeancă, expert, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Me...

vezi autor