TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944) CA-VAP-DDLVTI-20-N-001
Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944)
Vezi
galerie

Dictatul de la Viena, Transilvania şi relaţiile româno-ungare (1940-1944)

de Vasile Pușcaș

Titlu apărut în colecția Istorie contemporană. Școala ardeleană la Școala Ardeleană

Id: #317047

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, atât occidentalii, cât și sovieticii au ajuns la concluzia comună că o mai bună frontieră etnică între România și Ungaria decât cea trasată prin Tratatul de la Trianon nu era posibilă. Această decizie venea însă după o tragedie istorică trăită de locuitorii Transilvaniei (români, maghiari, evrei, germani etc.) în perioada 1940-1944. A fost o experiență traumatizantă atât pentru populaţia României, cât și pentru cea a Ungariei. Începând cu 1943, Transilvania preocupa tot mai insistent Cancelariile de la Moscova, Londra și Washington. În cele mai multe cazuri, interesul Marilor Puteri a fost să manevreze state din Europa Centrală pe bază de aspirații teritoriale, uneori camuflate în lozinca «drepturilor pentru minorități». Transilvania continua să fie văzută tot ca un teritoriu de compensație! În fapt, cazul «arbitrajului» și «medierii» germano-italiene în problema Transilvaniei (1940-1944) a avut mai puțin de a face cu drepturile reale ale vreunei minorități (în afară poate de cea germană), căci populația Transilvaniei a trăit toate suferințele, de la coșmarul asasinatelor în masă (românii din Transilvania de Nord), la refugieri, expulzări, pierderi de bunuri și frustrări neînchipuite, așa cum o demonstrează chiar rapoartele celor două comisii mixte germano-italiene inserate în acest volum. Și, în plus, a contribuit  la agravarea raporturilor dintre România și Ungaria, cu consecințe pentru ele și pentru această parte a Europei încă insuficient relevate de investigația istoriografică.” - Vasile Pușcaș

Proiect editorial apărut la 80 de ani de la Dictatul de Viena, sub egida Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române și a Fundației Transilvania Leaders.

Fotomontaj coperta I: Miniştrii de externe ai Italiei şi Germaniei, Galeazzo Ciano şi Joachim von Ribbentrop, pe terasa Palatului Belvedere din Viena.

Concept grafic: Ciprian Butnaru

extinde
 

Detalii produs

Autor: Vasile Pușcaș

Data apariției: august 2020

ISBN: 978-606-797-561-1

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 364

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană