TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Spectrele lui Dej. Incursiuni în biografia şi regimul unui dictator PO-MBT-SLDINB-12-N-001
Spectrele lui Dej. Incursiuni în biografia şi regimul unui dictator
Vezi
galerie

Spectrele lui Dej. Incursiuni în biografia şi regimul unui dictator

de Mihai Burcea, Ştefan Bosomitu

Id: #206938

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Volum aparut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc

Urmind noile tendinte ale istoriografiei occidentale, care au reconsiderat locul genului biografic in cercetarea istorica, Spectrele lui Dej sondeaza istoria comunismului romanesc prin prisma unui destin individual. Autorii reconstituie biografia lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, insistind asupra ascensiunii sale politice si asupra rolului acestuia in conflictele care au macinat istoria PMR/PCR in anii ’40-’50, dezbat unele politici si practici ale regimului Gheorghiu-Dej si supun analizei articularea identitatilor sociale in Romania populara. Textele lor propun o noua perspectiva asupra rolului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej in istoria comunismului romanesc si arata cum regimul acestuia a schimbat mentalitatea unor segmente ale societatii romanesti, facind posibil regimul lui Nicolae Ceausescu.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Mihai Burcea, Ştefan Bosomitu

Prefaţator: Dennis Deletant

Data apariției: 2012

ISBN: 978-973-46-3188-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 424

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

"Volumul cuprinde 15 studii dedicate unor aspecte ale carierei si regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, precum si un set de 71 de ilustratii alb-negru. Cele 15 studii reprezinta o radiografie destul de fidela a schimbarilor de accent in cercetarea istoriei comunismului, reflectind erodarea partiala a hegemoniei detinute anterior de contributiile referitoare la represiune si victime, si ascensiunea analizelor axate pe jocurile puterii, pe studiul ideologiei si al vietii cotidiene. Se remarca documentarea solida, cu valorificarea arhivelor si a surselor edite […] "
Coordonatorii volumului s-au ferit sa-si asume exhaustivitatea si au preferat sa afirme ferm faptul ca demersul lor ofera doar „incursiuni” in istoria lui Dej si in cea a Romaniei guvernate de acesta. Or, din acest punct de vedere, pariul este sustinut, volumul se citeste cu interes iar cercetarile viitoare vor trebui sa tina seama de contributiile stiintifice adunate in paginile sale.

februarie 2013, Dilemateca, nr. 81 - Bogdan Murgescu