TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Gloria şi decăderea Anei Pauker PO-ROL-GLIDAP-16-N-001
Vezi
galerie

Gloria şi decăderea Anei Pauker

de Robert Levy

Titlu apărut în colecția Historia la Polirom

Id: #246902

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Ediţia a II-a revăzută
 

Descriere produs

Volumul a inspirat documentarul Împărăteasa Roşie – Viaţa şi aventurile Anei Pauker, în regia lui Radu Gabrea, lansat în iunie 2016.


Ana Pauker este considerată în general marioneta comunismului sovietic în România, aplicând orbeşte tehnicile represive de tip stalinist. Biografia lui Robert Levy schimbă însă această imagine unilaterală, prezentând o femeie cu o forţă remarcabilă, dominată mai degrabă de contradicţii decât de dogmatism. Dezvăluind adevărata poveste a Anei Pauker, autorul nu încearcă să o reabiliteze, ci doar să surprindă conturul unei personalităţi complicate, aşa cum reiese ea dintr-o mulţime de documente de arhivă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Robert Levy

Traducător: Ioana Gagea, Cristina Pupeza

Prefaţator: Dorin Dobrincu

Data apariției: noiembrie 2016

Titlu original: Ana Pauker: The Rise and Fall of a Jewish Communist

ISBN: 978-973-46-6322-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 352

Limbă: Română

Dimensiuni: 16x23,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: comunism

 

Opinii editoriale

Cartea lui Robert Levy își găsește un loc potrivit în raftul din față al istoriei comunismului românesc. Ea își păstrează valoarea documentară și interpretativă nu doar în liniile sale mari, ci și în privința detaliilor.

Dorin Dobrincu

O biografie politică remarcabilă, provocatoare a uneia dintre personalitățile reprezentative ale comunismului european, o abordare inedită și echilibrată a rolului contradictoriu pe care Ana Pauker l-a jucat în istoria comunismului românesc și internațional... O lectură captivantă, structurată convingător, mai presus de expunerea aridă a datelor istorice, o reconstituire a episoadelor unei vieți politice agitate, în care cel puțin patru identități și-au disputat intâietatea și adesea au intrat în conflict: Ana Pauker, stalinist, român, evreu, femeie... Cititorii interesați de semnificația experimentelor staliniste din Europa Centrală și de Est vor descoperi cu certitudine utilitatea acestei biografii.

Vladimir Tismăneanu

În linia interesului meu permanent pentru descoperirea falsificărilor istoriei contemporane a României, am socotit că readucerea în prim-plan a adevăratei biografii a Anei Pauker este mai mult decât necesară. Apariția excepționalei cărți a istoricului american Robert Levy mi-a dat ideea documentarului și m-a ajutat, direct și indirect, la realizarea acestuia.

Radu Gabrea
Robert Levy
Robert Levy
Autor

Robert Levy a obţinut doctoratul în Istorie la University of Californi...

vezi autor