TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Thocomerius-Negru Vodă HU-NED-THOCOV-15-N-001
Vezi
galerie

Thocomerius-Negru Vodă

de Neagu Djuvara

Titlu apărut în colecția Seria de autor Neagu Djuvara, Humanitas Clasic, Istorie. Humanitas la Humanitas

Id: #202358

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Când a apărut, în 2007, Thocomerius–Negru Vodă, „problema cumană” era apanajul exclusiv al specialiştilor: istorici, lingvişti şi arheologi. Ei cunoşteau adevărul, sau părţi din adevăr, şi anume că geneza statelor feudale româneşti, ca a tuturor statelor apărute după marile valuri migratoare, se datorează – pentru că aşa este istoria, le dă o şansă celor nou-veniţi – barbarilor, în cazul nostru, pecenegilor, dar mai ales cumanilor. Greu de admis, chiar printre istoricii români cu bună reputaţie de vreun secol încoace, că în rând cu strămoşii noştri atât de nobili – dacii şi romanii – stau şi nişte asiatici neşlefuiţi de civilizaţia occidentală. Şi mai greu de admis printre apărătorii îndârjiţi ai originilor pure, mai ales când aceştia se nutriseră cu istoria triumfalistă din ultimele decenii ale secolului XX – sau chiar o ticluiseră.

 

Pe cât a fost de curajoasă cartea lui Neagu Djuvara, pe cât a fost de erudită şi de animată de o abordare comparatistă, pe atât de vehemente şi uneori lipsite de eleganţă au fost criticile care s-au abătut asupra ei şi asupra autorului ei. Au urmat răspunsurile, cum era şi firesc pentru urmaşul unor polemişti de mare talent. Iar răspunsurile date „neprietenilor lui Negru Vodă“ au fost necruţătoare, dar splendide.

 

Cu această ediţie, „Dosarul Thocomerius”, care va fi cu siguranţă pomenit ca un exemplu de polemică aprinsă în cultura română, e oferit cititorului în integralitatea sa, cuprinzând şi cartea care a declanşat aşa-zisul scandal, şi pe cea în care s-au adunat replicile. Conţine, în plus, 40 de pagini de ilustraţii – fotografii, reproduceri de artă monumentală şi reconstituiri istorice – adunate cu o admirabilă înţelegere a istoriei de Radu Oltean.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Neagu Djuvara

Ilustrator: Radu Oltean

Data apariției: mai 2015

ISBN: 978-973-50-4826-6

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 340

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x21 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Neagu Djuvara
Neagu Djuvara
Autor

Neagu Djuvara (1916–2018) s-a născut la Bucureşti, într-o familie de origine aro...

vezi autor
Radu Oltean
Radu Oltean
Ilustrator

RADU OLTEAN (n. 1970) este astăzi unul dintre cei mai apreciați autori de ilustr...

vezi autor