TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Bucovineni împotriva comunismului. Cazul avocatului Pantelimon Chirilă CD-MAO-BMCCAP-21-N-001
Bucovineni împotriva comunismului. Cazul avocatului Pantelimon Chirilă
Vezi
galerie

Bucovineni împotriva comunismului. Cazul avocatului Pantelimon Chirilă

de Marian Olaru

Id: #366698

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

După căderea comunismului în România, istoricii și biografii au avut posibilitatea să cerceteze și să scrie fără chingi ideologice, pentru a relua o formulă dintr-o lucrare a noastră, despre evenimente și personaje care fuseseră ocultate, falsificate sau pur și simplu interzise de regimul totalitar. Un astfel de subiect ne propune în paginile pe care le prefațăm și harnicul istoric Marian Olaru, de la Institutul „Bucovina” de la Rădăuți, din cadrul Academiei Române.

Apelând la documente de arhivă, inclusiv dintre cele emanate de la fosta Securitate, la resursele oferite cu generozitate de istoria orală, la presă vremii și la studii deja consacrate, autorul ne propune o biografie a lui Pantelimon Chirilă. Este vorba despre un politician cu stagii în Partidul Național Țărănesc de la înființarea acestuia, în anul 1926, și până la dizolvarea lui în urmă episodului Tamadau din 14 iulie 1947, puțîn cunoscut datorită faptului că, până în 1990, practic nu s-a putut vorbi sau scrie despre el.

Eroul volumului, Pantelimon Chirilă, este tipul de bucovinean harnic și muncitor care și-a construit o carieră prin forțele proprii după Marea Unire. Născut la 5 decembrie 1899, în numeroasă familie a învățătorului Visarion Chirilă, care a avut 15 copii, în satul Tereblecea, va merge la Cernăuți pentru studiile secundare, întrerupte însă de declanșarea Primului Război Mondial. În aceste condiții, el va obține diplomă de bacalaureat abia în 1923, continuându-și studiile la Facultatea de Drept a Universității din Cernăuți, pe care a absolvit-o în 1926.

O pagină din istoria tragică a României contemporane, un omagiu adus unui luptător pentru democrație și o reușită pentru care autorul merită elogiul nostru.

Gheorghe Onisoru

extinde
 

Detalii produs

Autor: Marian Olaru

Data apariției: februarie 2021

ISBN: 9786065374911

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 192

Limbă: Română

Dimensiuni: 17x24 cm - Academic / X4

Hârtie: 80g/m

Editura: Cetatea de Scaun