TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Vecinătăți la sașii din Criț. Rânduieli scrise de la 1615 la 1991 CA-LIR-VLSDCR-20-N-001
Vecinătăți la sașii din Criț. Rânduieli scrise de la 1615 la 1991
Vezi
galerie

Vecinătăți la sașii din Criț. Rânduieli scrise de la 1615 la 1991

de Ruxandra Hurezean, Liana Iunesch

Titlu apărut în colecția Biblioteca Sinteza la Școala Ardeleană

Id: #318228

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Proiect editorial apărut sub egida Fundației „M&V Schmidt”.

"Am citit cu mult interes și cu admirație manuscrisul acestei cărți. Interes, deoarece pentru un istoric orice izvor autentic, care a supraviețuit vitregiilor timpului, este deosebit de valoros. Admirație, pentru că au fost salvate documente importante nu numai pentru trecutul locuitorilor sași din Criț, ci și pentru cercetarea istorică a unui exemplu deosebit de autoorganizare și autodisciplinare socială a sașilor din Ardeal, cam singular astăzi chiar și pe plan european.
Ruxandra Hurezean nu numai că a salvat aceste izvoare prin inventariere și scanare, ea le-a făcut accesibile cercetătorilor români care studiază structurile și organizațiile specifice Ardealului prin traducerea lor în limba română, datorată Lianei Iunesch. Aceste structuri și organizații au interferat cu diferitele comunități etnice care conviețuiesc de secole în Ardeal, după cum remarcă și doamna Hurezean, referindu-se la Vecini și Vecinătăți în Transilvania, volum coordonat de către regretatul antropolog Vintilă Mihăilescu.
Ruxandra Hurezean prezintă aceste asociații în mod detaliat, descriind multiplele aspecte ale organizării lor, ale orânduirii conviețuirii între oameni, ale disciplinării sociale liber consimțite de către membrii vecinătăților, chiar și prin pedepse, ale reglementării amănunțite a vieții cotidiene, ale tradițiilor legate de aplicarea statutelor de vecinătăți. Astfel, ele au asigurat timp de secole liniștea, moralitatea, ordinea publică și ajutorarea reciprocă în cadrul comunităților săsești.
Prezentarea se bazează pe cazul specific al vecinătăților săsești din satul Criț în contextul mai larg al cercetărilor publicate de alți istorici și antropologi germani și români. În anexă sunt editate în mod exemplar mai multe articușe (statute) păstrate de către Biserica Evanghelică din Criț, întreprindere anevoioasă atât în ce privește transcrierea unor documente parvenite în parte încă din secolul al XVII-lea și scrise de mână, cât și în traducerea corectă și perfect inteligibilă a textelor redactate într-o germană veche în limba română.
Recomand cu căldură această lucrare interesantă, nu numai pentru locuitorii de ieri și de astăzi ai comunei Criț, tuturor celor interesați de istoria Ardealului și, bineînțeles, cercetătorilor vieții cotidiene române și europene în decursul istoriei." - Prof. dr. Konrad Gündisch

* * *

"Modelul de organizare și conviețuire adoptat de sași este, în fond, o formulă de bune practici bazată pe autoguvernare, un set de reguli reieșite din viață și asumate conștient de membrii comunităților lor.
Poate așa se explică și faptul că aceste comunități au rezistat timp de peste 800 de ani în pofida multor încercări cu adevărat cumplite prin care au trecut.
Sașii nu au renunțat la felul lor de trai împreună și ajutor frățesc nici după ce au emigrat din România în Germania sau în alte țări de pe Glob. Acolo unde au ajuns, ei și-au refăcut pe cât a fost posibil Vecinătățile, chiar dacă nu mai erau cu adevărat vecini, ci locuiau la distanță." - Ruxandra Hurezean

* * *

"Credem că identitatea unei comunități, dar și a unei națiuni, este dată de patrimoniul cultural al acesteia. Considerăm că este de datoria fiecăruia dintre noi să ne însușim moștenirea culturală și să contribuim ca generația noastră să ofere viitorului o moștenire mai bogată și mai valoroasă. Astfel, printre proiectele derulate de noi se numără Festivalul „Săptămâna Haferland”, cel mai mare eveniment local dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, finanțarea publicării în limba română și germană a volumelor Povestea sașilor din Transilvania, spusă chiar de ei și Criț. Istoria, poveștile și viața unui sat de sași semnate de Ruxandra Hurezean, colaborarea cu manifestări culturale de renume precum SoNoRo Conac sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, alături de care am organizat concerte memorabile în satele săsești, sponsorizarea documentarului „Orgile din Transilvania” și seria de concerte „Musica Coronensis”."  - Fundația „M&V Schmidt”

extinde
 

Detalii produs

Autor: Ruxandra Hurezean, Liana Iunesch

Prefaţator: Konrad Gündisch

Data apariției: noiembrie 2020

ISBN: 978-606-797-544-4

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 102

Limbă: Română

Dimensiuni: 15x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană