TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Istoria armânilor în date (de la începuturi până la 1948)

Eugen Matzota
„Eugen Matzota este primul intelectual român, după Ioan Nenițescu, care utilizează apelativul corect „Armân”....
Vezi mai multe detalii
ISBN: 9789731085005
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Istoria armânilor în date (de la începuturi până la 1948)

MAI MULTE DESPRE CARTE

„Eugen Matzota este primul intelectual român, după Ioan Nenițescu, care utilizează apelativul corect „Armân”. Nenițescu scria în De la Românii din Turcia europeană - studiu etnic și statistic asupra Armânilor: „Sunt în Niș (oraș din Serbia de astăzi) încă 130 de familii de Macedo-Români, sau Armâni, cum se numesc ei pe sineși și cum e drept să-i numim și noi.”

Este desigur un prim și necesar pas înspre o abordare decomplexată a subiectului, fapt ce nu poate să ducă decât la normalizarea relațiilor extrem de complexe dintre Armâni și rudele lor de la nord de Dunăre. Desigur că mă refer la Români, care, așa cum au remarcat și alți intelectuali sau oameni politici din România, au fost și mai sunt încă gata să-i înăbușească cu dragostea lor pe Armâni, considerându-i, exagerat și pe nedrept, pe aceeași treaptă lingvistică și culturală cu ei.

Bogăția datelor pe care le prezintă Eugen Matzola este impresionantă iar modul decomplexat în care le pune la dispoziția cititorilor este fără doar și poate meritoriu.

Mărturisindu-i că am aflat lucruri noi despre propria noastră istorie, îi mulțumesc sincer pentru nobilul sentiment vis-à-vis de Armâni și-mi exprim speranța că va continua să se intereseze și să scrie despre Armâni.

Cu siguranță Armânii, ca și mine personal, îi vom arăta recunoștința noastră sinceră.”

Nicolas Caracota, secretar general al Consiliului Amânilor din Balcani, Paris, noiembrie 2012

Data apariției: noiembrie 2012
Editura: Artpress
Pagini: 141
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
științe umaniste, istorie, armâni, macedo-români, macedoromâni, aromâni, etnie, cultură, limbă, obiceiuri
  • Eugen Matzota - Autor
    Scriitor, poet, jurnalist, traducător, membru al Societății Teosofice din Adyar, India, apreciat de personalități ca Alexandru Paleologu, Stelian Tănase, George Pruteanu, George Arion sau Cătălin Harnagea. Cărți publicate: Introducere în Teosofie, 1999; Teofofia, 2009; Durerea de tine, 2011; Întreabă, ți se va răspunde!, 2011.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor