TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Limitele interpretării PO-UME-LIMITI-16-N-001
Limitele interpretării
Vezi
galerie

Limitele interpretării

de Umberto Eco

Titlu apărut în colecția Plural la Polirom

Id: #245380

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Interpretarea este una dintre temele fundamentale ale semioticii, hermeneuticii, teoriei comunicării și studiilor media. Care sînt limitele și criteriile ei, ce libertăți își poate lua cititorul? Pe acest subiect sînt centrate eseurile lui Umberto Eco, oscilînd între critică tradiției ermetice, explorarea celor mai neașteptate interpretări ale lui Dante, Leopardi său Joyce, analiza comunicării intracelulare dintre ADN și ARN și confesiunile autorului ca lector al interpretărilor date romanelor sale Numele trandafirului și Pendulul lui Foucault. Umberto Eco respinge deriva incontrolabilă a sensului. Dacă interpretările unui text pot fi infinite, aceasta nu înseamnă ca toate sînt „bune”. Și dacă nu poți decide care sînt cele „bune”, poți totuși spune care sînt cele inacceptabile. 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Umberto Eco

Traducător: Ştefania Mincu, Dana Crăciun

Data apariției: iulie 2016

Titlu original: Interpretation and Overinterpretation

ISBN: 978-973-46-6243-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 344

Limbă: Română

Dimensiuni: 14,5x22,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

„Utilizarea și interpretarea unui text sînt două modele abstracte. Fiece lectură rezultă întotdeauna dintr-o îmbinare a acestor două atitudini. Uneori se întîmplă ca un joc început ca utilizare să sfîrșească prin a produce o interpretare lucidă și creatoare – sau viceversa. De multe ori, a interpreta un text înseamnă a-l elibera de scoriile multor interpretări canonice anterioare, a-i revela noi aspecte, și în acest proces textul se dovedește cu atît mai bine și mai productiv interpretat.

Cu treizeci de ani în urmă mă străduiam să definesc un fel de oscilare, sau de echilibru instabil, între inițiativa interpretului și fidelitatea față de operă. În acești treizeci de ani, mulți s-au avîntat prea mult pe versantul inițiativei interpretului. Problema, acum, este să nu ne dezechilibrăm în sensul opus, ci să subliniem că oscilarea balanței nu poate fi eliminată. La urma urmei, a spune că un text este, potențial, fără sfîrșit nu înseamnă că orice act de interpretare poate duce la ceva bun. Aceasta înseamnă că textul interpretat impune interpreților lui niște restricții. Limitele interpretării coincid cu drepturile textului (ceea ce nu înseamnă că ar coincide cu drepturile autorului lui).”

Umberto Eco
Umberto Eco
Umberto Eco
Autor

Umberto Eco (1932-2016) a urmat cursurile Universității din Torino, luându-și li...

vezi autor