TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Așa simțit-a Zarathustra. O carte pentru cine decide să devină nimic și restul CA-PAC-ASZOCP-21-N-001
Așa simțit-a Zarathustra. O carte pentru cine decide să devină nimic și restul
Vezi
galerie

Așa simțit-a Zarathustra. O carte pentru cine decide să devină nimic și restul

de Paul Chetreanu-Don

Id: #373198

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Paul Chetreanu-Don a înţeles că nu poţi scrie niciodată ceea ce se numeşte biografia lui Nietzsche, pentru simplul fapt că Nietzsche a încercat din răsputeri şi mereu să zădărnicească orice încercare a lectorilor săi de a crede acest lucru. Aici, fidelitatea lui Nietzsche faţă de propriul său dicton, acela că „faptele nu există, există doar interpretări”, este remarcabilă, cu atât mai mult cu cât Nietzsche a fost de la început întotdeauna sensibil la auctorialitatea sa, pe care şi-a cultivat-o cu o grijă ieşită din comun, chiar şi pentru un literator-filosof, şi pe care a legat-o strâns, deşi inextricabil, de destinul său de gânditor. În acest sens, Zarathustra nu este decât, poate, cea mai reuşită strădanie a lui Nietzsche de a zădărnici propria biografie.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Paul Chetreanu-Don

Data apariției: mai 2021

ISBN: 978-606-797-635-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 360

Limbă: Română

Dimensiuni: 13,5x21,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Școala Ardeleană

 

Opinii editoriale

Adevărul este un aspect subiectiv al fiecărei persoane. Adevărul cuiva nu poate fi valabil în unanimitate. Fiecare își are adevărul lui (…)”, spune autorul cărţii de faţă. Nietzsche a înţeles iluzia autenticităţii ca adevăr pur din mitul platonic al oglinzii: pentru om şi ceea ce este omenesc în el, reflectarea în oglindă nu este niciodată expresia adevărului intransigent a „ceea ce este”, ea nu e decât o creaţie – în cel mai bun caz, iluzia unui ideal. În locul biografiei, însă, filosoful-scriitor a îngăduit cititorilor săi să spere într-o spectrografie, într-o ghicire necontenită a chipurilor, a feţelor autorului Nietzsche în prisma alambicată a operei sale. 

ŞTEFAN-SEBASTIAN MAFTEI, lect. dr., UBB, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Departamentul de Filosofie

Ce rămâne după ce trec valurile disociative ale unei flăcări de gheaţă? După Zarathustra, Auschwitz, World Trade Center, Notre-Dame? Exploratorii trebuie să găsească o portiţă de scăpare din noaptea saturniană, care a căzut asupra lumii și o strânge într-un pumn de fier... Cert e că Paul e unul dintre ei. Nach neuen Meeren...

ŞTEFAN BOLEA, lect. asoc. dr., UBB, Facultatea de Istorie și Filosofie Premodernă și Românească