TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Jocurile manierismului logic PO-MAP-JOCUML-13-N-001
Jocurile manierismului logic
Vezi
galerie

Jocurile manierismului logic

de Marta Petreu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Marta Petreu la Polirom

Id: #204946

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Detalii produs

Autor: Marta Petreu

Data apariției: 2013

ISBN: 978-973-46-3387-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 224

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"Cartea devine, la editia secunda, o lucrare indispensabila. Propune un model analitic de caracterizare a literaturii. Combina structuralismul temperat, axat pe fundamentarea relatiei intre procedee si categorii estetice si pe explicarea mecanismelor de producere a sensului. Impaca imanenta si transcendenta, apelind la ambivalentele sofismelor. [...]
Mi se pare foarte important ca Jocurile manierismului logic sa ajunga un manual de organizare a gindirii. Jocurile manierismului logic este un volum provocator ca ordalia focului. Pirleste pina cind ne transforma in fachiri."

28 martie 2013, Cultura, nr. 415 - George Neagoe

"Tratat riguros de sofistica, dar si eseu sclipitor despre relatia sofisticii cu manierismul, cartea demonstreaza ca sofismul nu este doar o simpla figura a manierismului, ci ca, dimpotriva, toate elementele constitutive ale acestuia sint prezente deja in sofistica greaca originara. Fecunde ca procedee literare in creatia artistica, sofismele au fost evaluate multa vreme in cultura europeana drept versantul demonic al cunoasterii, caci ele nu urmaresc adevarul, ci coruperea acestuia prin operatii eronate, anamorfotice, in care obiectivitatii logice i se substituie subiectivismul. Simetric, manierismul a fost si el considerat un fel de rau al creatiei, tocmai prin distorsiunile formale ale realului. Dincolo de analizele subtile asupra efectelor estetice ale sofismelor in citeva opere literare majore, lucrarea Martei Petreu are si aspectul unui manifest prin argumentarea extrem de convingatoare a tipologiei sofist-manieriste a creatiei, cea care satisface disponibilitatea omului pentru varianta irationala, subiectiva, «demonica» si ludica a existentei. O carte de referinta, asadar, singulara in cultura noastra.” 

Petru Poanta
Marta Petreu
Marta Petreu
Autor

Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literară „Echino...

vezi autor