TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Dumnezeu după metafizică. O teologie estetică RE-JPM-DDMOTE-21-N-001
Vezi
galerie

Dumnezeu după metafizică. O teologie estetică

de John Panteleimon Manoussakis

Titlu apărut în colecția Epoché la Ratio et Revelatio

Id: #371220

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Întrebarea călăuzitoare a acestei lucrări este „Cum putem să-l gîndim pe Dumnezeu după metafizică?”. Totuși, aș vrea să adaug imediat o precizare: aici termenul „după” nu înseamnă neapărat „împotriva” sau „fără”. Folosesc termenul „după” cu următoarele trei sensuri: (a) ca ceva posterior (post) într-o ordine temporală sau de altă natură, (b) ca ceva în conformitate cu (secundum), în sensul în care spunem despre o pictură că este făcută după Rubens, și (c) ca o căutare (petitio), în sensul de „a merge după” ceva sau de „a fi pe urmele” cuiva – o investigație, dar și o interogare.

Aceasta înseamnă că gîndirea lui Dumnezeu explorată aici va trebui să fie atît în acord cu tradiția metafizică (secundum), cît și diferită de sau altfel decît această tradiție (post). Această explorare se poate desfășura doar printr-o interogare (petitio) a complexului conceptual de atribute divine, ca ființa, omniprezența, omnipotența, omnisciența, veridicitatea și eternitatea.

Nu pretind că voi înlocui vechile categorii metafizice cu altele, poate abia descoperite, în afara metafizicii sau dincolo de ea. În schimb, ceea ce caut sînt anumite locuri comune (topoi) în istoria filozofiei, noțiuni sau paradigme care, de regulă, sînt mai puțin reliefate și deseori omise sau uitate.

extinde
 

Detalii produs

Autor: John Panteleimon Manoussakis

Traducător: Cristian Vechiu

Data apariției: martie 2021

ISBN: 978-606-8680-85-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 290

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x20,5 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Ratio et Revelatio

Teme: Dumnezeu

 
 

Opinii editoriale

Nu am văzut nimic asemănător în amploare, importanță și intensitate cu noțiunea de Dumnezeu după metafizică de cînd predau la Sorbona și la Universitatea din Chicago!

Jean-Luc Marion

Într-un mod elegant și incisiv, Dumnezeu după metafizică se apleacă asupra „turnurii teologice” a fenomenologiei contemporane la un nivel mai profund, mai bogat și mai satisfăcător decît multe alte lucrări recente. Manoussakis are cu totul dreptate să accentueze importanța a ceea ce înseamnă să fii „în relație cu Dumnezeu” și înțelegerea acestui lucru ca fiind esențial pentru teologie în zilele noastre. Cu argumente întemeiate în patristică, Manoussakis ne arată că viitorul și trecutul teologiei nu sînt în contradicție, ci trebuie gîndite împreună.

Kevin Hart, Universitatea Notre Dame
John Panteleimon Manoussakis
John Panteleimon Manoussakis
Autor

John P. Manoussakis este Associate Professor of Philosophy la Colegiul Sfintei C...

vezi autor