TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Tragicul HU-GAL-TOFALI-19-N-001
Vezi
galerie

Tragicul

de Gabriel Liiceanu

Titlu apărut în colecția Seria de autor Gabriel Liiceanu la Humanitas

Id: #261032

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
O fenomenologie a limitei și depășirii
 

Descriere produs

Tragicul e cartea de debut a lui Gabriel Liiceanu. Deși aparențele sunt ale unei monografii compuse în marginea unei categorii estetice, ea anunță de fapt volumul care va apărea douăzeci de ani mai târziu ca împlinire a unui parcurs speculativ-filozofic: Despre limită. Tragicul e definit ca întâlnire a unei fiinţe conştiente finite cu propria sa finitudine percepută ca limită. Așadar, cu moartea ca limită de nedepășit.

 

Însă ce sens poate avea înfruntarea unei limite de nedepășit? De ce e nevoie ca elanurile ființei noastre să fie măsurate prin tentativele depășirii unei limite care nu cunoaște un „dincolo”? S-ar putea – și aceasta este ipoteza discursului de aici despre tragic – ca întreaga noastră bogăție de ființă să vină din faptul că suntem singurii care trăim într-un dialog imposibil. Tragicul nu este orice „rău”. El este răul care deschide un orizont al binelui în stăruință; o nouă stare. Creezi o nouă stare prin simpla stăruință.

 

Zece ani mai târziu, după ce citise Jurnalul de la Păltiniș și aflase că autorul debutase cu o carte despre tragic, Cioran i-a spus acestuia: „S-ar putea să plătiți cândva acest debut. On peut pas écrire impunément sur le tragique”.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Gabriel Liiceanu

Data apariției: aprilie 2019

ISBN: 978-973-50-6327-6

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 408

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Humanitas

Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu
Autor

Gabriel Liiceanu este unul dintre cei mai importanţi autori de „literatură perso...

vezi autor