TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Elogiul moderaţiei

Aurelian Crăiuţu
Colecții/Serii: Collegium
Pledoarie convingatoare in favoarea unei virtuti politice fundamentale, dar adesea ignorate – moderatia –, cartea ii propune cititorului...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-46-0274-8
Dimensiuni: 16x23,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Pledoarie convingatoare in favoarea unei virtuti politice fundamentale, dar adesea ignorate – moderatia –, cartea ii propune cititorului o pasionanta calatorie in lumea ideilor politice, care incepe in Grecia antica (Platon, Aristotel), continua in epoca moderna (Machiavelli, Guicciardini, Gracian, Halifax, Montesquieu, The Federalist, Burke, Tocqueville, Guizot, Macaulay), pentru a ajunge, in cele din urma, in pragul zilelor noastre (Aron). Adresata deopotriva publicului larg si celui specializat, lucrarea argumenteaza ca avem nevoie astazi, mai mult decit oricind, de moderatie pentru a tempera elanurile radicale sau extremiste ale celor care vad lumea doar in alb si negru, facind indirect si o pledoarie in favoarea unui liberalism politic suplu, a carui principala menire e aceea de a purifica si a modera democratia si institutiile ei.

Cuprins extins:
Prudenta si moderatia
Guvernarea moderata
Arhitectura guvernarii moderate: Montesquieu
Realismul moderatiei: The Federalist Papers
Moderatia si spectrul revolutiei
Conservatorismul moderatiei: Burke
A modera democratia
Paradoxurile moderatiei: Tocqueville
Moderatia si suveranitatea ratiunii: Guizot
Moderatia astazi
Moderatia si etica responsabilitatii
Data apariției: 2006
Editura: Polirom
Pagini: 224
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
politologie, filosofie, virtute politică, idei politice, grecia antică, epoca modernă, guvernare
  • Aurelian Crăiuţu - Autor
    Aurelian Crăiuţu, doctor in stiinte politice al Universitatii Princeton (1999) si profesor in cadrul Departamentului de Stiinte Politice al Universitatii Indiana, Bloomington. Teza sa de doctorat a cistigat premiul Leo Strauss (2000) acordat de Asociatia Americana de Stiinte Politice pentru cea mai buna lucrare de doctorat in domeniul filosofiei politice sustinuta in 1998 si 1999 in America de Nord. O varianta revizuita si extinsa a acestei lucrari a fost...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

februarie 2007, Dilemateca - Cristian Ghinea
"«Frumusetea discreta a griului» este capitolul final, unde Craiutu face aproape o pasiune pentru gri, ca simbol al unui centru care aduce pacea. O face cu talent de scriitor, capabil sa scoata propozitii memorabile despre un subiect aparent tern. In plus, pune un alt punct pe «i»: moderatia nu inseamna cinism sau complacere in coruptie. Un Mitterrand care isi justifica cinismul prin faptul ca «totul este gri» nu e totuna cu Michnik, pentru care si griul poate fi frumos. Totul depinde, asadar, de gri."
30 mai 2006, revista 22 - Ioan Stanomir
"Erudit fara a fi pedant, moralist fara a fi moralizator, Aurelian Craiutu ofera imaginea stenica a echilibrului intelectual: argumentul sau este antidotul de administrat impotriva ratacirilor trecute si viitoare. Hranita din lectura/relectura textelor clasice, cartea de fata este profund pedagogica, instruindu-l pe cititor in arta de a lega impreuna autoritatea si libertatea, in coordonatele unui sistem de guvernare ce isi refuza vocatia despotica."
28 iunie 2006, Cultura - Aurelian Crăiuţu
"Eu cred in discursul moderat, indiferent ce spun unii si altii. De cind am venit in Romania ma uit in jurul meu si vad oameni care si-au pastrat luciditatea, responsabilitatea si simtul proportiilor. Chiar daca in spatiul mediatic romanesc sint mediatizati oameni care beau sprituri la Golden Blitz, eu am intilnit oameni care se gindesc la binele comun. (...) Moderatia despre care scriu in aceasta carte are doua conotatii: una etica – o virtute– privind controlul pasiunilor, simt practic, prudenta si o conotatie institutionala. Eu prezint moderatia institutionala in operele lui Montesquieu, care este corifeul guvernarii moderat– constitutionale."
2 iunie 2006, România literară - Tudorel Urian
"Elogiul moderatiei este un omagiu adus inteleptilor politicii, un manual sui-generis de interpretare a fenomenului politic, util in egala masura spectatorilor angajati si jucatorilor."

Opinia cititorilor