TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Cununia fraţilor şi nunta soarelui. Incestul zădărnicit in folclorul românesc si universal

Ion Taloş
Colecții/Serii: Etnografie şi folclor
„Am arătat [...] că baladele Miorița, Meșterul Manole, Soarele și Luna și într-o anumită...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-45-0504-1
EAN-16: 973450504
Dimensiuni: 17x24 cm
Tip copertă: Hardcover

Cununia fraţilor şi nunta soarelui. Incestul zădărnicit in folclorul românesc si universal

MAI MULTE DESPRE CARTE

„Am arătat [...] că baladele Miorița, Meșterul Manole, Soarele și Luna și într-o anumită măsură, Voichița formează templul arhaic al culturii populare românești și că ele par să fie opera unuia și aceluiași autor, care lucrează cu același material, cu aceleași unelte și cu aceleași culori. Într-o exprimare mai modernă am putea spune că ele sunt opere din aceeași generație, unitatea lor putând fi recunoscută cu ușurință.

...............................................................................................................................................................................

În Soarele și Luna, poetul [...] abordează mitul genezei celor doi aștri. Și aici el știe să dea forță mitului prin aceea că așază la originea celor doi aștri o relație erotică, interzisă între frați. Cei doi sunt frați de caractere cu totul deosebite, căci el arde de dragoste pentru singura fată din Univers, care corespunde idealurilor lui de frumusețe, pe când ea nu e numai o femeie frumoasă și îndemânatică, ci și una cu o conștiință religioasă de neclintit. Ea încearcă să găsească argumente  care să-l facă pe frate să abandoneze ideea de a o lua în căsătorie, astfel spus, ea condiționează acceptarea căsătoriei cu el de realizarea unor lucruri supraomenești, în speranța că el va eșua. Iar când vede că el a reușit să facă ceea ce ea considera că e imposibil, se sinucide.”

Autorul

Autor: Ion Taloş
Data apariției: 2004
Editura: Enciclopedică
Pagini: 960
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
folclor, incest, cosmogonie, geneză, erotism, sinucidere

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus