TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cartea celor cinci cercuri - Go Rin no Sho 978-973-111-879-6
Cartea celor cinci cercuri - Go Rin no Sho
Vezi
galerie

Cartea celor cinci cercuri - Go Rin no Sho

de Miyamoto Musashi

Titlu apărut în colecția Zen la Herald

Id: #254728

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Fără îndoială, opera cea mai cunoscută a lui Musashi este Gorin no shō ("Cartea celor cinci cercuri"), scrisă în 1645, cu doar câteva săptămâni înaintea morțîi sale, și adresată discipolului sau, Terao Katsunobu. Socotită cartea de căpătai a luptei cu sabia (kendō), această poate fi considerată deopotrivă un clasic despre artele marțiale în general, întrucât abordează atât principiile luptei individuale cât și pe cele ale confruntărilor dintre armate. Musashi a scris despre artă luptei cu sabia în așa fel încât învățătură să poate fi urmată atât de un începător cât și de un maestru în kendō, desigur la diferite niveluri.

Specialiștii în strategie militară pun "Cartea celor cinci cercuri" alături de alte lucrări clasice în domeniu, precum Artă războiului a lui Sun Tsu din tradiția chineză sau Arthashastra a lui Chanakya din tradiția indiana. De‑a lungul vremii Gorin no shō s‑a bucurat de o popularitate crescândă, interesul față de metodele și tehnicile expuse în acest tratat venind nu doar din partea celor interesați de artele marțiale, ci și din partea marilor corporațîi, dovedind că principiile expuse aici sunt valabile pentru orice formă de competiție.

Practic, "Cartea celor cinci cercuri" cuprinde învățăturile pe care Musashi le‑a oferit discipolilor săi în sălile de antrenament (dōjō). Cele cinci capitole ale cărțîi trimit la ideea că există diferite elemente ale luptei, așa cum există diferite elemente alcatuitoare ale lumii, ale căror naturi și calități sunt descrise de buddhism, shintoism și alte religii orientale. Cele cinci capitole cuprind metodele sau tehnicile de lupta care sunt asociate cu și descrise de astfel de elemente.

▪ Capitolul "Pământ" servește că introducere și vorbește în mod metaforic despre artele marțiale, conducerea luptei și antrenament că despre arhitectură și construcția unei case.
▪ Capitolul "Apă" descrie stilul de lupta al lui Musashi, numit Niten ichi‑ryū sau "Două ceruri, un stil". Sunt descrise atât tehnicile de baza cât și principiile fundamentale.
▪ Capitolul "Vânt" conține un joc de cuvinte, deoarece caracterul japonez utilizat poate însemna deopotrivă "vânt" și "stil". Aici Musashi prezintă elementele de baza ale școlilor de lupta contemporane, considerând că acestea sunt niște erezii, întrucât amăgesc pe discipoli și îi îndepărtează de adevărată Cale a samuraiului.
▪ Capitolul "Vid" este un scurt epilog, care descrie în termeni esoterici învățătură Zen care l‑a influențat pe Musashi în ceea ce privește starea corectă a minții.

Se spune că trebuie să citești Gorin no shō și Dokkodō, pentru a putea să practici pătruns fiind de principiile adevăratei Cai și să înțelegi ce voia să spună Miyamoto Musashi atunci când vorbea despre transformarea lui Setsuninto (sabia care ia viață) în Katsujinken (sabia care da viață).

extinde
 

Detalii produs

Autor: Miyamoto Musashi

Traducător: Maria Genescu

Data apariției: decembrie 2023

Titlu original: Go Rin no Sho, The Book of Five Rings, The Book of Earth, The Book of Water, The Book of Fire, The Book of Wind, The Book of Void, Traite des Cinq Roues

ISBN: 978-973-111-879-6

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 176

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald