TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Curajul adevărului ID-MIF-CAGDSI-17-N-001
Curajul adevărului
Vezi
galerie

Curajul adevărului

de Michel Foucault

Titlu apărut în colecția Panopticon la Idea Design

Id: #249946

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
Guvernarea de sine şi guvernarea celorlalţi
 

Descriere produs

Parrêsia este deci, în două cuvinte, curajul adevărului celui care vorbeşte şi îşi asumă riscul de a spune, în ciuda a tot şi a toate, tot adevărul pe care-l gîndeşte, dar şi curajul interlocutorului care acceptă să primească cu adevărat adevărul ofensator pe care-l aude…


Parresiastul nu este un profesionist. Iar parrêsia este, totuşi, altceva decît o tehnică sau o meserie, chiar dacă există aspecte tehnice în parrêsia.


Parrêsia nu este o meserie, este ceva mai greu de circumscris. Este o atitudine, un mod de a fi care se înrudeşte cu virtutea, un mod de a proceda.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Michel Foucault

Traducător: Bogdan Ghiu, Mădălina Ghiu

Data apariției: august 2017

ISBN: 9786068265490

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 372

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Idea Design

Teme: adevăr, curaj

 

Opinii editoriale

Foucault, cel care, într-o zi, s-a proclamat în mod provocator un „optimist fericit”, a fost un om în pericol şi care, fără să se laude cu asta, a avut un simţ ascuţit al primejdiilor la care sîntem expuşi, interogîndu-se pentru a afla cine sînt cei ce ne ameninţă şi cine sînt cei cu care putem temporiza. De aici importanţa pentru el a noţiunii de strategie şi de aici jonglarea cu ideea că ar fi putut, dacă hazardul ar fi hotărât altfel, să devină un personaj de stat (un consilier politic), dar şi un scriitor... un pur filosof ori un muncitor necalificat, deci un fitece sau un fitecine.


În orice caz, un om în mers, singuratic, tainic şi care, din cauza asta, neîncrezător în toate prestigiile interiorităţii, refuză capcanele subiectivităţii, căutînd unde şi cum este cu putinţă un discurs de suprafaţă, scînteietor, dar fără miraje, deloc străin, cum au putut crede unii, cercetării adevărului, ci lăsînd să se vadă (după mulţi alţii) primejdiile acestei cercetări, precum şi relaţiile sale ambigue cu diversele dispozitive ale puterii.

Maurice Blanchot
Michel Foucault
Michel Foucault
Autor

Michel Foucault (1926-1984), renumit filosof si istoric francez. A predat, cu in...

vezi autor
Bogdan Ghiu
Bogdan Ghiu
Traducător

Bogdan Ghiu este poet, eseist (literatură, media, artă, urbanologie) și traducăt...

vezi autor