TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Diviziunea. Scurt ghid despre inegalitatea globală și soluțiile sale ID-JAH-DSGDIG-19-N-001
Diviziunea. Scurt ghid despre inegalitatea globală și soluțiile sale
Vezi
galerie

Diviziunea. Scurt ghid despre inegalitatea globală și soluțiile sale

de Jason Hickel

Titlu apărut în colecția Panopticon la Idea Design

Id: #308019

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

"Timp de decenii ni s-a spus că dezvoltarea funcționează: că Sudul global prinde din urmă Nordul, că sărăcia a fost înjumătățită în ultimii treizeci de ani și că va fi eradicată mulțumită ajutoarelor până în 2030. E o poveste liniștitoare, care a fost adoptată de cele mai puternice guverne și corporații din lume. Dar este oare ea și adevărată? Din 1960, decalajul dintre veniturile din Nord și cele din Sud s-a triplat. Astăzi, 4,3 de miliarde de oameni, 60% din populația lumii, trăiesc din mai puțin de 5 dolari pe zi. Cei mai bogați opt oameni ai lumii controlează aceeași cantitate de bogăție ca jumătate din toți săracii lumii.


Ce cauzează această diviziune în creștere? Ni se spune că sărăcia e un fenomen natural ce poate fi rezolvat cu ajutor umanitar. În realitate, e o problemă politică: sărăcia nu există pur și simplu, ci a fost creată. Țările sărace sunt sărace fiindcă sunt integrate în sistemul economic global în termeni inechitabili. Povestea ajutorului ascunde mecanismele profunde ale extracției de bogății care cauzează de fapt sărăcia și inegalitatea: tratate comerciale aranjate, acaparări de terenuri și costuri provocate de schimbarea climaterică. Diviziunea trasează evoluția acestui sistem, de la expedițiile lui Columb la regimul internațional al datoriilor, care a permis unei mâini de țări bogate să controleze politicile economice ale restului lumii.


Fiindcă sărăcia e o problemă politică, ea are nevoie de soluții politice. Diviziunea oferă o serie de răspunsuri revelatoare, dar argumentează și faptul că e nevoie de ceva mult mai radical: o revoluție a modului nostru de a gândi. Scrisă pe baza unor cercetări de pionierat și a anilor de experiență personală în domeniu, Diviziunea e o contribuție provocatoare, stringentă și, în cele din urmă, plină de speranță, care prezintă atât modul în care funcționează lumea, cât și cel în care ar putea fi schimbată în bine."

Jason Hickel

extinde
 

Detalii produs

Autor: Jason Hickel

Traducător: Ovidiu Ţichindeleanu

Data apariției: decembrie 2019

ISBN: 978-606-826-574-2

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 288

Limbă: Română

Dimensiuni: 14x23 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Idea Design

 
Toate categoriile:
Cărți Non-ficțiune
Jason Hickel
Jason Hickel
Autor

Jason Hickel, originar din Swaziland, e Fellow al Royal Society of Arts din Angl...

vezi autor