TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucureştilor / Carol Popp de Szathmari, Photographer of Bucharest (ediția a II-a, adăugită)

Radu Oltean, Emanuel Bădescu
Szathmari, artist ardelean, pictor, fotograf, cartograf, grafician, heraldist, gazetar, născut la Cluj în urmă cu 200 de ani (1812) şi...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-0-12736-2
Dimensiuni: 20,5x28,7 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Szathmari, artist ardelean, pictor, fotograf, cartograf, grafician, heraldist, gazetar, născut la Cluj în urmă cu 200 de ani (1812) şi stabilit la Bucureşti pe la 1847 a fost primul mare fotograf al Bucureştilor si unul din pionierii fotografiei europene (și de reportaj de front). Datorită fotografiilor lui avem şansa extraordinară de a cunoşte şi înţelege evoluţia oraşului din epoca domnitorului Bibescu şi până după încoronarea lui Carol I ca rege al Romaniei. 

Pentru prima oară, au fost adunate între coperţile aceleiaşi cărţi toate peisajele urbane cunoscute ale Capitalei realizate de pictorul si fotograful ardelean. Au fost reproduse majoritatea fotografiilor din valorosul album dedicat Elenei Cuza şi din albumele ROMÂNIA dedicate lui Carol I. Sunt reproduse 120 de fotografii, majoritatea inedite. Câteva sunt de-a dreptul necunoscute chiar şi de către specialişti deoarece sunt reproduceri după clişee pe sticlă sparte (pentru care nu existau pozitive) ce nu au fost scoase din depozite de foarte mulţi ani. 

Alte fotografii mult prea palide sau supra expuse au fost publicabile în premieră doar datorită tehnicii digitale cu ajutorul cărora au fost "restaurate".

În prima parte a cărţii  este publicată o schiţă biografică scrisă de dl Emanuel Bădescu, curatorul secţiei de fotografie veche din cadrul Bibliotecii Academiei Române, fond din care provin şi majoritatea imaginilor. Acest text a fost ilustrat cu imagini rare sau necunoscute ale caselor unde şi-a avut atelierul Szathmari, pagini din ziarul ilustrat pe care l-a publicat Szathmari timp de un an, reclame, ultima casă de pe str. Enei, bombardată în al II-lea Război Mondial de către nemţi, (ocazie cu care s-au pierdut numeroase clişee, moştenite de familie). 

Lucrarea este tipărită în condiţii grafice de excepţie, claritatea şi rezoluţia imaginilor fiind foarte înaltă.

Editor: Radu Oltean, Emanuel Bădescu
Data apariției: 2012
Editura: Art Historia
Pagini: 100
Limba: Engleză, Română
Hârtie: Lux
Cuvinte cheie:
București, fotografii, reproduceri
Locuri în topurile Cartepedia

Recenzii

Romeo Aurelian Ilie Romeo Aurelian Ilie Carol Popp de Szathmari Carol Popp de Szathmari a fost unul dintre primii fotografi profesioniști români, cu o experiență și o notorietate ce au depășit granițele țării. Născut în Ardeal, în 1812, se stabilește la București în jurul anului 1847, unde își va desfășura activitatea de fotograf și pictor până după 1881. A fost inclusiv fotoreporter de front, atât în timpul Războiului Crimeii, cât și în cel al Războiului de Independență. A fost numit de către regele Carol I fotograf oficial al Curții Regale a României. Numele său a fost nedrept de repede uitat, la scurt timp după încetarea...
Vezi mai mult

Opinia cititorilor