TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Manuscrisele de la Marea Moartă

Simona Dumitru, Theodor H. Gaster
Colecții/Serii: Manuscris
Ediţia a II-a Aproape toata lumea a auzit de scrierile ebraice stravechi ce au fost gasite in pesterile de langa Marea Moarta. Aproape toata lumea...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-111-235-0
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback

Manuscrisele de la Marea Moartă

MAI MULTE DESPRE CARTE

Ediţia a II-a

Aproape toata lumea a auzit de scrierile ebraice stravechi ce au fost gasite in pesterile de langa Marea Moarta. Aproape toata lumea a fost miscata de asertiunile savantilor ca acestea ar proveni din comunitatea in care "Ioan Botezatorul a predat, iar Iisus a invatat". Si aproape oricine a fost intrigat de ideea mult raspandita ca textele ilustreaza o perioada indelungata, pierduta, a crestinatatii – o secta ce a crezut intr‑un martir "Invatator al Dreptatii", ce va reaparea in cele din urma credinciosilor. Pana acum, insa, foarte putini oameni au avut sansa de a citi manuscrisele, din simplul motiv ca nici o traducere completa a lor nu a fost pana in prezent accesibila omului obisnuitAceasta carte este destinata sa suplineasca aceasta nevoie. Ea ofera interpretari inteligibile principalelor manuscrise din pesterile de la Marea Moarta. Mai mult, nu se angreneaza in nici un fel de teorie particulara, ci permite manuscriselor sa se exprime si sa dea marturie in mijlocul zarvei controverselor cu privire la ele.

Theodor H. Gaster, caruia ii datoram notele introductive, traducerea si comentariile la aceste scrieri, a avut in vedere urmatoarele aspecte:

 (a) Textele prezentate in carte au fost compuse in perioade variind intre 170 i.Hr. si 68 d.Hr.

 (b) Ele au fost pastrate in biblioteca unui lacas de cult esenian sau in casa de rugaciuni de la Qumran, dar reprezinta repertoriul religios al Comunitatii eseniene ca intreg.

 (c) Manuscrisele de la Marea Moarta si miscarea religioasa pe care au descris‑o ne‑au ajutat sa reconstituim climatul spiritual de inceput al crestinismului si misiunea lui Ioan Botezatorul cu privire la instituirea Bisericii primare. Insa manuscrisele nu contin nici un fel de anticipare a doctrinelor crestine, adica, Intruparea, Preotia, Rascumpararea sau Impartasania.

 (d) Comunitatea religioasa reprezentata in manuscrise nu crede, asa cum s‑a presupus, intr‑un "invatator al dreptatii" martir si mesianic, care reapare postum discipolilor sai si a carui a doua venire era asteptata. Titlul "invatatorul dreptatii" (mai corect "adevaratul reprezentant al legii") desemneaza o functie, nu o persoana particulara.

(e) Este neindicat in prezent sa tragem concluzii istorice din texte sau sa speculam cu privire la aluziile istorice cuprinse in ele.

Manuscrisele de la Marea Moarta ar trebui privite ca ceva mai mult decat un simplu subiect al controverselor savante. Pentru cei ce le vor citi cu intelegere, acestea vor avea o valoare nepretuita prin faptul ca transmit mesajului religios al unor oameni care au renuntat la lume si au fost capabili sa‑l afle pe Dumnezeu in pustie, pur si simplu fiindca au preferat simplitatea in locul traiului indestulat si au realizat, in ultima instanta, ca rastignirea poate fi in sine o inviere.

Traducător: Simona Dumitru, Theodor H. Gaster
Data apariției: 2011
Editura: Herald
Titlu original: The Scriptures of the Dead Sea Sect
Pagini: 336
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
religie, manuscris, controversă, creştinism

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus