TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Calea neştiutului Dao

Mircea Iacobini
Colecții/Serii: Daoism
"Gandirea chineza pare in intregime guvernata de ideile reunite ale ordinii, totalitatii si ritmului", spune Marcel Granet sintetizand astfel...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-7970-33-0
Dimensiuni: 13x22 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Calea neştiutului Dao

MAI MULTE DESPRE CARTE

"Gandirea chineza pare in intregime guvernata de ideile reunite ale ordinii, totalitatii si ritmului", spune Marcel Granet sintetizand astfel viziunea asupra lumii exprimata de daoism si imprimata asupra gandirii chineze.

Daoismul, una dintre "cele trei invataturi" din traditia chineza (alaturi de buddhism si confucianism), s-a format treptat, printr-un lent proces de gestatie constand din integrarea progresiva a diferitelor curente stravechi. De aceea nu i se pot stabili precis inceputurile. Mai mult, acumularea de elemente din mediul inconjurator a continuat neincetat. Daca adaugam si faptul ca de-a lungul intregii sale istorii, revelatii noi sau impulsuri noi au venit sa-l imbogateasca continuu, vom intelege in ce masura daoismul este o religie deschisa, in continuu progres si evolutie si cat este de greu nu numai sa i se dateze aparitia, ci si sa i se delimiteze contururile.

Prin urmare, putem aprecia pe drept cuvant ca "daoismul nu a fost niciodata o religie unificata, ci a fost in mod constant o combinatie de invataturi fondate pe revelatii originale diverse, ca el nu a putut fi surprins decat in manifestarile sale concrete si ca a vorbi despre undaoism ca despre un tot este lipsit de sens".

Referindu-se la dao, filosoful Huai Nan Zi spunea:

"Ce este dao? El este acela care sustine Cerul si acopera Pamantul; el n-are nici granite nici limite; inaltimea lui nu poate fi masurata, nici profunzimea lui cercetata; el infasoara Universul cu imbratisarea sa si face sa fie vazut ceea ce in sine este lipsit de forma. El cuprinde tot ce este cuprins intre cele patru puncte cardinale; el contine yin si yang; el tine laolalta Universul si Erele, si tot el da lumina Celor Trei Luminatori. El este atat de subtire si de subtil incat patrunde peste tot asa cum apa imbiba mlastina".

Calea nestiutului Dao este o culegere de texte metafizice ale daoismului clasic.  

Traducător: Mircea Iacobini
Data apariției: 2005
Editura: Herald
Pagini: 252
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
daoism, metafizică, spiritualitate, filosofie, gândire, înţelepciune

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus