TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Buddhismul şi viaţa

Gonsar Rinpoche
Colecții/Serii: Himalaya
"Esenta tuturor invataturilor lui Buddha vizeaza fiintele, adica toate fiintele sensibile inzestrate cu viata. Ce intelegem prin "fiinta vie", prin...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-111-273-2
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

Buddhismul şi viaţa

MAI MULTE DESPRE CARTE

"Esenta tuturor invataturilor lui Buddha vizeaza fiintele, adica toate fiintele sensibile inzestrate cu viata. Ce intelegem prin "fiinta vie", prin "fiinta sensibila"? Este vorba de orice fiinta care poseda un spirit, o constiinta.

Care sunt caracteristicile si calitatile fiintelor inzestrate cu constiinta? Ele poseda spiritul, mintea care le permite sa cunoasca si sa inteleaga, si au capacitatea de a experimenta fericirea si suferinta. Exista numeroase obiecte inerte care nu poseda spirit si deci nu sunt capabile sa cunoasca si sa inteleaga. Aceste proprietati nu sunt doar apanajul fiintelor umane. Mai exista si alte numeroase fiinte care, indiferent de forma lor exterioara, au simta-minte. Toate fiintele care sunt dotate cu un spirit sunt capabile sa cunoasca fericirea si suferinta.

Astfel, noi, fiintele umane, ca si animalele de altfel, avem capacitatea de a experimenta fericirea si suferinta; nu numai ca le experimentam ci, in plus, dorim sa obtinem fericirea si sa scapam de suferinta. Aceasta dorinta de a trai bine si de a evita durerea nu este specifica doar omului; la randul lor, animalele (pana si cea mai mica insecta) isi doresc bunastarea si vor sa evite orice suferinta.

Toate fiintele vii, nu numai ca au capacitatea sa cunoasca fericirea si suferinta, dar a se bucura de fericirea la care aspira si a se elibera de suferinta de care fug este dreptul lor cel mai legitim.

O religie nu poate sa‑si implineasca rolul decat daca este in relatie directa cu experientele de fericire si de suferinta ale tuturor fiintelor. Nu se poate vorbi de necesitatea si de valoarea unei religii decat atunci cand aceasta tine cont de faptul ca fiintele sensibile inzestrate cu constiinta simt fericirea si suferinta si ca doresc foarte mult sa o obtina pe prima si sa scape de cealalta. O religie care are doar o slaba legatura cu fericirea sau cu suferinta fiintelor, nu‑si afla sensul. Aceasta nu mi se pare o calitate tipica buddhismului si ar trebui sa fie esenta oricarei religii adevarate.

Autor: Gonsar Rinpoche
Traducător: Mircea Costin Glăvan
Data apariției: 2012
Editura: Herald
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
spiritualitate tibetană, buddhism, fericire, concept, fiinţă, conştiinţă, esenţă
  • Gonsar Rinpoche - Autor
      Gonsar Rinpoche s-a nascut in 1949 la Shigatse, in Tibet. La varsta de sase ani face studii traditionale la manastirea Shigatse. Dupa invazia chineza paraseste Tibetul si impreuna cu maestrul sau Gueshe Rabten se stabileste in India, unde isi continua studiile. In 1974 isi insoteste Maestrul in Elvetia. Dupa decesul acestuia preia responsabilitatea universitatii monastice Rabten Choeling in calitate de Director spiritual precum si a centrelor afiliate din...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinia cititorilor