TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse HE-REG-IGNSDH-06-N-001
Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse
Vezi
galerie

Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse

de René Guénon

Titlu apărut în colecția Philosophia perennis la Herald

Id: #226004

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Este astăzi o evidență, cel puțîn pentru acei (chiar dacă puțini) care mai au „intelletti sani”, că volumul Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse este o carte fundamentală nu numai pentru cunoașterea tradiției hinduse, prima din acest ciclu al umanității de la care ne-au rămas texte scrise esențiale, ci și pentru definirea și caracterizarea diferitelor domenii ale științelor sacre, că și pentru precizarea noțiunilor și termenilor definitorii ai oricărei cunoașteri tradiționale. Chiar dacă Rene Guenon a mai scris articole și cărți având ca temă diferitele aspecte ale tradiției hinduse, Introducere generală în studiul doctrinelor hinduse este o carte de început pentru orice studiu teoretic al tradiției universale, înlăturând erorile și confuziile care domneau și mai domină încă părerile orientaliștilor, a căror erudiție se bazează pe cercetări istorice și informații exterioare, în timp ce Guenon privește lucrurile din miezul lor spiritual, că unul care a avut o legătură profundă, dacă nu chiar misterioasă, atât cu tradiția hindusă, cât și cu cea universală, intuind legătură lor cu Tradiția primordială.

 

Vom încerca să schițăm principalele aspecte ale acestor tradiții care preced în carte expunerea liniilor esențiale ale hinduismului. Constatând deosebirea dintre civilizațiile orientale și cele occidentale, Guenon socotește că diferența e datorată faptului că Orientul a păstrat doctrinele metafizice tradiționale, în timp ce în Occident ele s-au degradat sau chiar s-au pierdut. Această diferența începe să apară odată cu desacralizarea gândirii grecești și a antropomorfizarii artei grecești, când zeii sunt uitați sau excesiv umanizați, iar spiritualitatea este înlocuită cu un raționalism discursiv care a ucis mitul și simbolul. Aceste trăsături s-au transmis apoi, prin Imperiul roman, și civilizațiilor europene, odată cu așa-zisă Renaștere, chiar dacă Evul Mediu creștin a întârziat cu peste un mileniu desacralizarea lor.

 

Datorită acestui mod diferit de gândire și expresie au apărut rupturi între metafizică și filozofie, că și între această și teologie. În același timp s-a pierdut deosebirea între ezoterism și exoterism, ducând la suprimarea misterelor care își bazau inițierile pe doctrina interioară și ritual secret. În paralel, gândirea și limbajul simbolic al Orientului și miturile, care foloseau mai ales oralitatea, au fost înlocuite, cum spuneam, cu gândirea raționalist-empirică a Occidentului care a deschis drumul unei civilizații tehnologice desacralizante și până la urmă dezumanizante. - Se poate vedea din această foarte succintă prezentare cât de diferită de Occident este perspectiva gândirii lui Guenon, care este în fond gândirea tradițională imemorială, și cât de apropiată de înțelegerea civilizațiilor orientale.

extinde
 

Detalii produs

Autor: René Guénon

Traducător: Daniel Hoblea

Data apariției: ianuarie 2023

Titlu original: Introduction to the Study of the Hindu doctrines

ISBN: 978-630-6550-17-3

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 304

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Herald

René Guénon
René Guénon
Autor

René Guénon s-a născut la 15 noiembrie 1886, în Blois. În 1904, a venit la Paris...

vezi autor