TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Mitologii subiective PO-OCP-MITOLS-16-N-001
Mitologii subiective
Vezi
galerie

Mitologii subiective

de Octavian Paler

Titlu apărut în colecția Eseuri şi confesiuni la Polirom

Id: #245379

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

„Multe s-au pus pe seama zeilor. Tiranul din Siracuza, bunăoară, obișnuia, cînd tezaurul său se golea, să anunțe că zeița Demetra îi apăruse în vis pentru a cere ca toate femeile cetății să depoziteze în templul ei bijuteriile. În ce-l privește pe Apolo, zeul clarității și luminii, el este pur, nefiind implicat ca Zeus în multe istorii urîte. Astăzi nici o greșeală nu le apare unora mai gravă decît a nu părea în nici un fel complicați. Am pierdut, văi, admirația greacă pentru măsură și claritate, dar în fața acestei lumini care curge pe ziduri spunindu-mi cît de puțin ne trebuie uneori pentru fericire (acest puțin constituie însă totul), îmi repet că soarele Eladei nu e numai o categorie estetică, ci și una morală.” (Octavian Paler) 

extinde
 

Detalii produs

Autor: Octavian Paler

Data apariției: iulie 2016

ISBN: 978-973-46-6215-9

Copertă: Paperback brosat

Număr pagini: 280

Limbă: Română

Dimensiuni: 10,6x18 cm

Hârtie: 80g/m

Editura: Polirom

Teme: aventură, mitologie

 

Opinii editoriale

„Pentru savantul rutinat in expertiza stiintifica, iubirea poate fi nisip in ochi. Logica functioneaza: nu poti fi sluga buna la doi stapini, nu poti sluji deopotriva si ratiunea si iubirea. Raspunsul lui Octavian Paler nu lipseste: „Sint mult mai grave deserturile practicate in afara nisipurilor”.
O alunecare pe luciul fara fir de praf al ratiunii sa fie mai putin riscanta? Acesta e raul de care trebuie sa ne ferim: amatorism fara amare si diletantism in afara diligentelor inimii.
(...) Asadar, de ce sa scrii despre Octavian Paler cind adevaratul deliciu e sa-l citesti?”

aprilie 2012, Argeş, nr. 4 - Petru Pistol

„Incursiunile in spatiile istoriei, filosofiei, literaturii, mitologiei, eleganta frazei si stilul impecabil – Octavian Paler este un mare stilist al limbii romane – fac din lectura jurnalului si contrajurnalului mexican, ca si a altor carti ale sale, cum ar fi Mitologii subiective, Scrisori imaginare sau Autoportret intr-o oglinda sparta (…) o pasionanta calatorie initiatica in ordinea spiritului.”

30 iunie 2011, Cultura, nr. 25 - Constantin Coroiu

„Il cunoastem bine pe Octavian Paler, dar numai pina la un punct. Si aceasta fiindca in orice carte a lui, si de multe ori chiar pe aceeasi pagina, autorul ne avanseaza o explicatie multumitoare asupra subiectului care (se) scrie; dupa care vine cu nuante si puncte noi ce schimba perspectiva. E un permanent si fascinant joc al mastilor alternante si al identitatilor coincidente, o asumare a complexitatilor naturii umane, recunoscute si discutate ca atare.
Ambii termeni din titlul ales de Octavian Paler au greutatea lor simbolica. Mitologii, la plural, si inca subiective, cu accent pe unghiul personal de lectura si intelegere. (…) o carte absolut remarcabila, substantiala si grava fara a fi mohorita, gindita intens si scrisa impecabil, in registre diferite si consonante.”

15 iulie 2010, Cultura - Daniel Cristea-Enache

„Pe tot timpul «derivelor» si melancoliilor eline, Octavian Paler se reconstruieste si se reinventeaza, dincolo si dincoace de boli, impotriva si in dispretul lor, cu o tenacitate creatoare comparabila cu a lui Marin Preda. Rezultatul? Aceasta carte absolut remarcabila, substantiala si grava fara a fi mohorita, gindita intens si scrisa impecabil, in registre distincte si consonante. intr-unul din cele mai frumoase fragmente ale cartii, Octavian Paler se confeseaza direct: «Ba da, exista ceva si mai important decit o dimineata plina de soare, sa nu uit ca o voi pierde si nu vreau s-o arunc goala pe nisip». Iar intr-altul, isi face un bilant: «...dintre cele patru conditii puse de Poe fericirii (Viata in aer liber, Iubirea, Detasarea de ambitiile meschine, Creatia) le indeplinesc acum in mod cert pe primele doua». La treizeci si trei de ani de la aparitia acestor splendide Mitologii subiective, sintem in masura sa-l completam pe autorul lor. Nu mai incape dubiu ca Octavian Paler a indeplinit, prin viata si opera sa, toate cele patru conditii puse de E.A. Poe fericirii.”

Daniel Cristea-Enache
Octavian Paler
Octavian Paler
Autor

Octavian Paler s‑a născut la 2 iulie 1926, în comuna Lisa, judeţul Braşov. Va ur...

vezi autor