TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Criza conștiinței europene

Paul Hazard
Cuvant inainte de Jacques Fauve "Ce este Europa? O gandire vesnic nesatisfacuta. Neinduratoare cu ea insasi, cauta fara ragaz doua lucruri:...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-50-1405-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback

Criza conștiinței europene

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cuvant inainte de Jacques Fauve

"Ce este Europa? O gandire vesnic nesatisfacuta. Neinduratoare cu ea insasi, cauta fara ragaz doua lucruri: unul e fericirea, iar celalalt, care-i este si mai indispensabil, si mai drag, adevarul. De abia si-a gasit o stare parand sa raspunda acestei duble exigente cand isi da seama ca tine in mana doar provizoriul, doar relativul, si ca nici pe acestea nu le stapaneste cu trainicie; iar atunci isi reincepe cautarea disperata care este gloria si chinul sau.

In Europa, oamenii destrama noaptea panza tesuta ziua. Se incearca alte fire, se pregatesc alte urzeli si in fiecare dimineata rasuna zgomotul razboaielor de tesut care fabrica, trepidand, lucruri noi.

Europa n-a incetat deloc sa se supuna propriei sale legi, asprei sale legi. Inainte ca teoreticienii unei lumi care isi intemeia logica pe acceptarea libera a autoritatii sa-si fi incheiat nuantarea doctrinelor, alti teoreticieni denuntau pericolele, abuzurile, defectele aceleiasi autoritati si, combatandu-i excesele,ajungeau sa tagaduiasca in intregime valoarea conceptului ei. Astfel, pe ascuns, stradania cautarilor incepea iarasi. Sub aparentele calme, se nastea din nou nelinistea, lumea pornea din nou spre o alta fericire, spre un alt adevar. Nelinistitii, curiosii, mai intai huliti, persecutati sau ascunsi, ieseau la lumina, inaintau, deveneau celebri si isi reclamau rolul de calauze si de conducatori. Aceasta este criza de constiinta la care am asistat intre secolele al XVII-lea si al XVIII-lea." (Paul Hazard)

Autor: Paul Hazard
Traducător: Sanda Șora
Data apariției: 2007
Editura: Humanitas
Titlu original: La crise de la conscience européenne, 1680-1715
Pagini: 500
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
eseistică, istorie europeană, istoria mentalităților, creștinism, cultură, protenstantism

Opinia cititorilor