TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Breviarul sceptic: Şi alte eseuri despre simplitate

Valeriu Gherghel
Colecții/Serii: Plural
Principiul simplitatii sau al economiei i-a preocupat dintotdeauna pe filosofi si logicieni, care de-a lungul timpului au propus pentru el diferite...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-3077-6
Dimensiuni: 14,5x22,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Principiul simplitatii sau al economiei i-a preocupat dintotdeauna pe filosofi si logicieni, care de-a lungul timpului au propus pentru el diferite formulari si interpretari. Eseurile lui Valeriu Gherghel sint centrate pe simplitatea aplicata in interpretarea textelor, care presupune a nu fi excesiv, a respecta limita si masura, a accepta faptul incomod ca poti explica numai ceea ce poti explica si a te margini strict la ceea ce spune textul, fara sa construiesti ipoteze suplimentare. Pe parcursul volumului, speculatia alterneaza cu exercitiul practic – analiza de text – si, in citeva cazuri, cu exercitiul imaginativ. Daca prima parte vorbeste despre simplitate si conciziune, iar cea de-a doua despre principiul opus, reprezentat de risipa interpretativa si exces, partea a treia prezinta unele episoade din istoria hermeneuticii (Philon din Alexandria, Sfintul Augustin, Hugo de Saint-Victor) care demonstreaza cit este de dificil sa fii simplu in interpretare.

Cuprins extins:
Hexada simplitatii
Don Quijote c’est moi
Limba neo-adamica
Crux interpretum
Simplitate si pesti (sancta simplicitas)
Erezia determinarii
A fi si a semnifica
Index rerum
Poarta credintei
Cavalerul Tristei Lecturi
Excesul quodlibetal
Cauda pavonis
Pleonasmul divin
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Pagini: 256
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filozofie, eseuri, interpretare, hermeneutică, limită, măsură, exces, concizie, suplimentar, texte, imaginaţie
  • Valeriu Gherghel - Autor
    Valeriu Gherghel (n. 22 iunie 1955). Studii de filosofie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, terminate in 1979. Redactor‑sef adjunct la Opinia studenteasca (1983-1989). Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi. Doctor in filosofie. A colaborat la Convorbiri literare, Cronica, Dilema veche, Steaua, Timpul, Transilvania etc. La Editura Polirom a mai publicat Porunca lui rabbi Akiba (2005).
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

decembrie 2012, Steaua, nr. 12 (770) - Alex Ciorogar
"Valeriu Gherghel remarca tot soiul de ciudatenii, le explica, le sistematizeaza, doar pentru a le arunca, din nou, in oceanul deschis al tuturor interpretarilor viitoare, infinite. Ipotezele sale sint bazate pe alte ipoteze, trimit la alte idei, se invirt in jurul unor aspecte de mult determinate. Astfel, cititorul lui Valeriu Gherghel trebuie sa se apropie cu cit mai mult de formatia culturala a autorului, sa aiba lecturile (extrem de vaste) ale acestuia si dispozitia lui. Cu alte cuvinte, autorul discuta „autori si opere, nu simple carti”. De altfel, el si vede in persoana criticului, exegetului, hermeneutului (deci si a lui) un altfel de cititor, dar, in cele din urma, tot un cititor."
decembrie 2012, Poesis international - Chris Tănăsescu
"Valeriu Gherghel a afirmat in recentul si unanim apreciatul sau volum aparut la Editura Polirom, Breviarul sceptic. Si alte eseuri despre simplitate (2012), ca din faptul ca o opera literara este interpretabila sau explicabila la infinit nu ar trebui sa se traga concluzia ca ea este inexplicabila."
7 decembrie 2012, Observator cultural, nr. 653 - Cristina Manole
"Pelicula fiecarei zile surprinde inevitabil fel si fel de surisuri cu subintelesuri oculte ori priviri mirobolante, incarcate cu promisiuni himerice. Viata e grea si interpretabila, iar literatura... ce sa mai vorbim! Numai scriitorii stiu cite carti n-au avut parte de acele intilniri pline de intelegere, sau cel putin de acea intelegere la care spera autorul. Si cite drame nu s-au ridicat in spatiul cavitar dintre „intentia autorului” si interpretarile simpl(ist)e ori suspect de pedante ale exegetilor! Si tocmai despre aceste inefabile (im)posibilitati scrie Valeriu Gherghel in cea mai recenta carte a sa – Breviarul sceptic. Si alte eseuri despre simplitate. Si o face asezat la mijloc de extreme, intre principiul simplitatii (cel fara de prestigiu!) si principiul suplimentarii, cu viziunea „grea” oferita de filozofie, imblinzita de umor si ironie, dar si cu trairea aceea pe care numai indragostitii autentici de literatura o pot da din suflet in suflet. Sau din minte in minte. Si o mai face si cu scepticism, bineinteles, singura atitudine fecunda! Interpretarile subtile, coerente, inedite si in plus pigmentate cu placerea paradoxurilor polemic-jucause fac din Breviarul sceptic. Si alte eseuri despre simplitate un volum esential in domeniul hermeneuticii."
Valeriu Gherghel
"Istoria hermeneuticii e plina de exegeti dogmatici. Scepticii veritabili pot fi numarati pe degetele unei singure miini. In interpretare, toti pot sa poata. Si nimeni nu poate sa nu poata. Nu exista semnificatii tainuite, pagini abstruse, vid semantic, intuneric. E absolut uimitor acest dogmatism al criticilor. In teologie, e o distinctie si o trufie sa fii agnostic si sa-ti recunosti, inca de la debutul discutiei, ignoranta. Fiinta lui Dumnezeu e dincolo de patrunderea mintii. Aici, nestiinta e o virtute glorificata. In hermeneutica, dimpotriva. A marturisi ca nu intuiesti o semnificatie, ca sensul precis al unei sintagme este cu neputinta de sesizat e ca si cum ti-ai recunoaste un viciu abominabil. Esenta divina se sustrage tuturor. In schimb, semnificatia unei scrieri e in vazul si la cheremul oricui. Asa sa fie oare?” 

Opinia cititorilor