TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Războaie culturale. Idei, intelectuali, spirit public

Sorin Antohi
Sorin Antohi abordeaza polemic sase teme: „Scoala” de la Paltinis, istoria intelectuala recenta a liberalismului, raporturile dintre...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0896-6
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Sorin Antohi abordeaza polemic sase teme: „Scoala” de la Paltinis, istoria intelectuala recenta a liberalismului, raporturile dintre istorie, memorie, fictiune si ideologie, comunitarismul ca utopie, atractia intelectualilor fata de tiranie si criza spiritului american. Pornind de la cartile si ideile altora, autorul le analizeaza in detaliu substanta, contextele de emergenta si receptare, oferind cititorului o perspectiva critica proprie asupra unor „razboaie culturale”din Romania si din lumea de astazi.

Cuprins extins:
Navetisti in Castalia. „Scoala” lui Noica: cultura si putere in Romania comunista
Cite fete are liberalismul?
Saul Bellow
Ravelstein: fictiune
memorie
istorie. Note pentru publicul romanesc
O utopie comunitarista: „societatea monocroma”
Pentru o istorie intelectuala a tiranofiliei moderne
Criza spiritului american. Recitindu-l pe Allan Bloom dupa douazeci de ani
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 376
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
şcoala de la păltiniş, istorie recentă, istorie, memorie, ideologie, comunitarism, utopie
  • Sorin Antohi - Autor
    Sorin Antohi (n. 1957). Eseist, istoric al ideilor, traducator. La Editura Polirom a publicat: Civitas imaginalis. Istorie si utopie in cultura romana (ed. a II-a revazuta, 1999; prima editie:Bucuresti, Litera, 1994), Al treilea discurs. Cultura, ideologie si politica in Romania (convorbiri cu Adrian Marino 2001), Mai avem un viitor? Romania la inceput de mileniu (convorbiri cu Mihai Sora, 2001), Oglinzi retrovizoare. Istorie, memorie si morala in Romania...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2008, Contemporanul, nr. 5 (674) - Ştefan Borbely
"Sorin Antohi este unul dintre putinii intelectuali critici de anvergura mondiala de care dispune in prezent cultura romana. Ca fost prorector al Universitatii Central-Europene din Budapesta, a construit institutii interdisciplinare prestigioase (Pasts Inc.), a moderat reuniuni internationale simandicoase si a beneficiat de burse culturale de tinuta, evoluind intr-un anturaj institutional solicitant si extrem de exigent cu erorile, in care putini universitari romani bine cotati in tara ar fi putut face fata. Partener de dialog al unor nume celebre de dincoace si de dincolo de Atlantic, coordonator de volume de referinta si impecabil amfitrion de reuniuni stiintifice cu larg ecou printre specialisti, Sorin Antohi s-a facut remarcat peste tot ca un problematizant atipic, rationalist si critic, traitor la intersectia dintre totalitarismul destramat careia ii apartine prin biografie si universalismul socio-cultural de sorginte liberala caruia a decis sa i se alature prin pregatire, adica, intrucitva, prin distantare critica de trecutul care il determina. (…) Sorin Antohi demonstreaza in mod convingator – ajutat fiind si de unul dintre foarte bunele sale volume anterioare, dedicate utopiei si ucroniilor – ca noul statut al intelectualului critic sau public din Occident nu se decide – cum se mai crede pe la noi... – prin «razboiul» dintre conservatori si liberali (propriu, inca, societatilor organice postcomuniste din Rasaritul  Europei), ci prin atitudinea fata de rolul si pozitia simbolica ale statului, ceea ce relativizeaza, din capul locului, si preeminenta acordata (tot cu precadere in Rasaritul Europei) religiei si nationalismelor revansarde. (...)Razboaie culturale ne convinge din nou ca absolut tot ce scrie Sorin Antohi merita sa fie citit cu atentie si transformat in patrimoniu ideatic privilegiat, fiindca Antohi e mult mai inaintat in discutarea unor teme publice decit majoritatea covirsitoare a intelectualilor nostri de atitudine – cu exceptia, poate, a lui Andrei Cornea –, marginalizarea lui autoimpusa fiind un lux pe care societatea romaneasca n-ar trebui sa il incurajeze."
Omul care aduce cartea”, 25 aprilie 2008, la PRO TV - Dan C. Mihăilescu
"Cartea este de un curaj nebun, pentru ca omul abordeaza niste probleme delicate, spinoase, infioratoare."
1-7 aprilie 2008, Revista 22 - Alexandru Matei
"Cel mai impresionant, la Sorin Antohi, nu este insa bagajul de cunostinte si mecanismul de activare a lui, ci, desigur, echilibrul «ethic» al scrierilor sale in ciuda gravitatii temelor abordate si in ciuda reactivitatii viscerale a populatiei intelectuale de la noi la potentialul lor energetic: scandalul «boierilor mintii», discreditarea ideii de stat si gherila dintre «dreapta» si «stanga», care inainteaza adesea mascate, degradarea invatamintului romanesc si constelatia de solutii mai mult sau mai putin utopice (cu sau fara ore de religie, cu sau fara reviste ISI etc.) si, in sfirsit, segregarea sociala intre o «societate civila» cu veleitati de leadership luminat si discursul radical diferit al unei societati romanesti de tirg, un discurs disonant cognitiv (ca sa reiau o sintagma intrebuintata de Antohi) sau, mai simplu, cu memorie scurta si spurcat la gura."
1 mai 2008, TimeOut - Alexandru Matei
"Propunerea din filigran a lui Antohi e: relaxare in aprecieri, cunoastere contextualizata a oricarui text, pentru a nu judeca gresit; un elogiu al alteritatii, facut insa nu ca exercitiu literar, ci ca investigatie a dezbaterilor de la noi, dar si din occident, cu un acut oportunism intelectual. Recomand calduros, cu tot avertismentul din introducere."

Opinia cititorilor