TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Romancierul naiv şi sentimental

Orhan Pamuk
Colecții/Serii: Biblioteca Polirom
Premiul Nobel pentru Literatura 2006 Ce se intimpla cu noi, si in noi, cind citim un roman? Cum se naste acel „efect de lectura a...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2457-7
EAN-16: 978973462457
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Premiul Nobel pentru Literatura 2006 Ce se intimpla cu noi, si in noi, cind citim un roman?

Cum se naste acel „efect de lectura a romanului”, atit de diferit de ceea ce simti cind privesti un tablou sau citesti o poezie? In aceasta colectie de eseuri despre literatura si despre el insusi, Orhan Pamuk ne arata cum se alcatuiesc cele doua lumi – a scrisului si a cititului – si cum ajung ele sa se uneasca.

Autor: Orhan Pamuk
Traducător: Rebeca Turcuş
Data apariției: 2012
Editura: Polirom
Titlu original: The Naive and the Sentimental Novelist
Pagini: 184
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
filosofie, publicistică, eseu, scris, citit
  • Orhan Pamuk - Autor
    Orhan Pamuk este cîștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2006. Romanul Mă numesc Roșu a cîști­gat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. Opera sa a fost tradusă în peste patruzeci de limbi. În prezent, Orhan Pamuk trăiește în Istanbul.
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

6 aprilie 2012, România literară - Nicoale Manolescu
"In seria de conferinte adunate in Romanul naiv si sentimental (...), Orhan Pamuk vorbeste la un moment dat despre roman ca „fictiune tridimensionala”, in sensul ca ofera cititorului: 1) experiente personale; 2) cunostinte despre realitatea inconjuratoare dobindite prin propriile simturi si 3) o anume intuitie despre „sensul vietii”, cum o numea Tolstoi. Are dreptate Pamuk: „Arta romanului reprezinta indeminarea de a vorbi despre tine insuti ca si cum ai fi altul si despre altul ca si cum ai fi in pielea lui”.
16 martie 2012, Observator cultural, nr. 616 - Cristina Manole
"Experienta de practicant al genului il face pe Orhan Pamuk sa fie confesiv pe alocuri, tonul pedant-stiutor al conferentiarului de ocazie fiind bine strunit. Pamuk ne reda elegant aventura romanului, plimbindu-se lejer printre autori si carti care l-au marcat. Avem o buna lectie de literatura, erudita si densa, cu multe observatii judicioase, cu optiuni subiective si fine disocieri despre arta romanului – nu o istorie a unui gen foarte popular, ci intelegerea in profunzime a acestuia. Epilogul cartii este sugestiv pentru aventura unui om obisnuit din Balcani. Este traseul existential si intelectual al unui stambuliot precum Pamuk, de a fi invitat sa conferentieze si sa predea in cele mai prestigioase universitati ale lumii. Remarcam ca traseele intelectualitatii internationale sint altele decit cele romanești. Cei care se dedau jocului de a scrie proza au la indemina – prin Romancierul naiv si sentimental – un material nobil pentru variate meditatii naive si sentimentale."
15 martie 2012, Dilema veche, nr. 422 - Claudiu Constantinescu
"Referitor la romancierul Orhan Pamuk (autodidact maturizat in Turcia anilor 1970), de retinut ar fi niste preferinte personale transformate in convingeri ferme: ca romanul este o fictiune in primul rind vizuala, nu verbala; ca, asemenea muzeelor, romanele sint facute sa arhiveze (dar nu obiecte, ci relatiile noastre cu obiectele respective); ca scrierea unui roman reprezinta arta „de a vorbi despre lucrurile importante ca si cum ar fi irelevante si despre lucrurile neimportante ca si cum ar fi relevante”. (...) Sa recunoastem, scriitorul acesta magic, labirintic si excesiv are, ca analist, o limpezime nu mai putin magica."
Financial Times
"La sfirsitul lecturii, aflam mai multe despre Pamuk insusi decit despre cum scrie Pamuk. Aflam ca e genial, ca nu inceteaza sa se priveasca mereu de aproape, ca nu-l intereseaza o teorie coerenta a romanului, ci o stare a scrisului si a cititului.” 
The Telegraph
"Oricine se crede romancier ar trebui sa citeasca eseurile lui Pamuk – pentru ca trebuie sa invatam de la aceia care chiar se pricep.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus