TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Intelectualul ca diversiune. Fragmente tragicomice de inadecvare la realitate

Vasile Gârneţ
Colecții/Serii: Ego. Publicistică
Cuprinzind o serie de articole publicate intre 1994 si 2004 si citeva pagini reprezentative de jurnal, volumul este constituit pe ideea ca, intr-o...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 973-681-893-4
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Cuprinzind o serie de articole publicate intre 1994 si 2004 si citeva pagini reprezentative de jurnal, volumul este constituit pe ideea ca, intr-o tara aflata in continua cautare a propriei identitati, intelectualul nu-si poate permite luxul indiferentei fata de viata politica, iar faptul de a sprijini, din interes personal, proiecte politice falimentare are caracterele unui delict asemanator cu tradarea. Din aceasta perspectiva, cartea lui Vasile Girnet, radiografiind societatea si cercurile politice basarabene, invita mediile intelectualilor la autoanaliza si la redefinirea propriului rol in societate.

Cuprins extins:
Tara celor trei steaguri
Cine va aprinde lumina in Basarabia?
Ispita Occidentului
Jurnal la „Contrafort”
Data apariției: 2005
Editura: Polirom
Pagini: 264
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicitate naţională, articole de presă, editoriale, jurnal, condiţia intelectualului basarabean, identitate naţională, viaţa politică, Basarabia, contrafort
  • Vasile Gârneţ - Autor
    Vasile Gârneţ, director al revistei Contrafort, este prezent cu versuri in mai multe antologii aparute in Romania si in strainatate. Volume publicate: Martorul (roman, 1988); Peisaje bolnave (poezii, 1990); Personaj in gradina uitata (poezii, 1992); Cimpia Borges (poezii, 2002)
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

26 august 2005, Ziarul de duminică - Stelian Ţurlea
"Fragmente tragicomice de inadecvare la realitate. Volumul reuneste articole publicate de directorul revistei Contrafort din Chisinau intre 1994 si 2002, in care radiografiaza societatea si cercurile politice basarabene si invita mediile intelectualilor la autoanaliza si la redefinirea propriului rol in procesul tranzitiei de la moravurile postsovietice. Concluzia autorului ar fi ca esecul intelectualului basarabean se confunda cu esecul tarii in ansamblu."
15 aprilie 2005, Contrafort - Magdalena Boiangiu
"Cartea lui Vasile Garnet ofera imaginea luptei la baioneta dusa de citiva oameni lucizi pentru a clarifica statutul limbii romane, pentru a povesti istoria in datele ei reale, pentru a prospecta perspectivele prezentului in cadrul european. In aceasta lupta, intelectualii in general si scriitorii in special au fost departe de aspiratiile inalte care li se atribuie in mod curent: lupta pentru propria glorie, pentru umilirea adversarului literar real sau inchipuit a ocupat spatiul public, tinind locul dezbaterilor necesare care sa asigure argumentele schimbarii mentalitatilor. Garnet citeaza o afirmatie a fostului presedinte Lucinschi, afirmatie care explica multe: «Daca deschidem dosarele politiei politice raminem fara intelectuali»."
nr. 7/2005, Observator cultural - Ovidiu Simonca
"Vitalie Ciobanu si Vasile Garnet ofera publicului romanesc o cale de intelegere a realitatilor Republicii Moldova. Vasile Garnet aminteste despre «cirdasiile dezonorante ale intelectualilor cu fostii stabi de partid» si despre inadecvarea majoritatii intelectualilor basarabeni, blocati in «excursii turistice, dezveliri de placi comemorative, recitaluri de poezie patriotica, serate jubiliare inecate in alcool si muzica populara». Anatomia unui faliment geopolitic: Republica Moldova si Intelectualul ca diversiune au meritul de a ne arata ca Republica Moldova nu este o tara a nimanui, dimpotriva, este un tinut pe care, daca nu-l vom trata superficial si egoist, ar putea sa fie un partener al Romaniei spre integrarea europeana."

Opinia cititorilor