TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Năravuri româneşti. Texte de atitudine

Ruxandra Cesereanu
Colecții/Serii: Ego. Publicistică
Textele reunite in acest volum au fost publicate (intre anii 2003 si 2006) ca varii luari de pozitie (si eseuri de mentalitate) in principal in...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-0591-0
Dimensiuni: 12x18,5 cm
Tip copertă: Paperback brosat

MAI MULTE DESPRE CARTE

Textele reunite in acest volum au fost publicate (intre anii 2003 si 2006) ca varii luari de pozitie (si eseuri de mentalitate) in principal in revista 22, dar si in Cotidianul, Romania libera, Suplimentul de cultura sau Cuvantul. Autoarea reia un text despre Securitate care a fost deja publicat in lucrarea Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarelor comuniste (Polirom, 2005), pentru a rediscuta chestiunea exploziva a Securitatii in contextul necesitatii legii lustratiei si al afacerii Dosariada.

Cuprins extins:
Etica si/sau cultura - ce trebuie facut cu ele
azi?
Proclamatia de la Timisoara si legea lustratiei
Revolutie
metarevolutie
pararevolutie
Moartea unei calugarite
Certuri popesti la nivel inalt
De 4 x „escu”. Ceausescu
Iliescu
Constantinescu
Basescu
Mere ale discordiei
metafore
simboluri
Ce stie si ce nu stie presedintele Basescu despre Gulagul romanesc
Data apariției: 2007
Editura: Polirom
Pagini: 240
Limba: Română
Hârtie: 80g/m
Cuvinte cheie:
publicistică, articole, revista 22, suplimentul de cultură, cuvântul, dosariada, securitate, legea ilustraţiei
  • Ruxandra Cesereanu - Autor
    Poeta, de asemenea, prozatoare, eseista si publicista, Ruxandra Cesereanu s-a nascut la 17 august 1963, in Cluj-Napoca. A absolvit in 1985 Facultatea de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din acelasi oras. In 1997 devine doctor in filologie cu o teza despre infernul concentrationar. In timpul studentiei a facut parte din gruparea revistei Echinox, unde este redactor pana in 1985. A fost profesoara de limba romana la scoli din Nasaud, Bistrita si Avrig....
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

mai 2008, Argeş - Ştefan Ion Ghilimescu
"Scrise lucid si angajant, textele de atitudine ale Ruxandrei Cesereanu din Naravuri romanesti lumineaza varii aspecte ramase fara raspuns, din cauza vremurilor, in cartile sale de atitudine anterioare, cum ar fi, spre exemplu, Gulagul in constiinta romaneasca. Memorialistica si literatura inchisorilor si lagarele comuniste sau Imaginarul violent al romanilor. Ceea ce, departe de a constitui un moment de respiro si de relaxare a fostelor spirituale ale intelectualului militant, tradeaza, mai curind, preocuparea majora a unui impatimit si a unui obsedat de aceasta tara."
februarie 2008, Apostrof - Gelu Ionescu
"Carte gindita si scrisa inteligent, viu si «deschis»; o publicistica decisa, fara sofisticare, ocoluri si paranteze. Exista in aceste analize pe care cartea le contine o claritate nu numai a discursului, ci si a felului transant si simplu in care autoarea interpreteaza o serie de evenimente, moravuri, situatii din Romania de azi, adica din postcomunismul din care nu a iesit."
25 mai 2007, România literară - Tiberiu Stamate
"Cu siguranta, unul dintre atuurile scriitoricesti ale Ruxandrei Cesereanu e capacitatea de sinteza a fenomenelor care se manifesta pe spatii largi."
13 mai 2008, Bucureştiul Cultural - Letiţia Câmpan
"Spre deosebire de alti autori «obsedati» de Romania, care depling o patrie care nu (mai) e, proiectata ca tarim ideal, ori, dimpotriva, care penalizeaza prezentul cenusiu al tarii in accente fataliste, Ruxandra Cesereanu este mai interesata de Romania asa cum e, cu bubele, hibele si naravurile tributare in mare parte trecutului totalitarist. Scriitoarea are energia sa-si priveasca patria in fata, sub lupa analistului, a specialistului care stie sa citeasca simptomele, incearca sa puna un diagnostic si, de ce nu?, sa intervina cu solutii de vindecare, unele radicale, chirurgicale."

Opinia cititorilor