TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Viaţa ca o coridă PO-OCP-VIACOC-09-N-001
Viaţa ca o coridă
Vezi
galerie

Viaţa ca o coridă

de Octavian Paler

Titlu apărut în colecția Seria de autor Octavian Paler la Polirom

Id: #205276

  • Transport gratuit la comenzile de peste 140 de lei
 

Descriere produs

Se zice  toreadorii imbatrinesc brusc în clipă în care se apropie taurul. Trăsăturile lor se inaspresc. Ridurile se accentuează. Buzele strînse și sprîncenele încruntate, privirea crispată îi dau unui toreador în lupta, ne asigura cunoscătorii, cel puțîn zece ani în plusBărbia se îngreunează și o gravitate neobișnuită se întipărește pe figura, pentru  după aceea, cînd taurul îngenunchează și tribunele izbucnesc in ovații, toreadorul  întinerească din nou,  prin farmec; trăsăturile i se destind și față străluceștenetedă.

extinde
 

Detalii produs

Autor: Octavian Paler

Data apariției: 2009

ISBN: 978-973-46-1329-8

Copertă: Hardcover

Număr pagini: 544

Limbă: Română

Dimensiuni: 13x20 cm

Hârtie: 120g/m

Editura: Polirom

 

Opinii editoriale

"In ciuda numeroaselor aspecte biografice, Viata ca o corida se poate citi si ca un eseu fascinant despre viata intersectat de un bildungsroman aflat in bruion, dar si ca o profesiune de credinta a scriitorului in lupta permanenta nu doar cu limbajul, ci si cu propria biografie si mai ales cu natura interioara."

iulie-august 2009, Ramuri - Petre Ciobanu

"Doua carti ale lui Octavian Paler – Viata ca o corida si Autoportret intr-o oglinda sparta – trateaza, cum am mai avut prilejul sa observ, una dintre temele sale obsedante: cea a iesirii din biografie, a „transformarii unei biografii in destin”. Cind a aparut prima, am scris ca nu mai citisem pagini atit de tulburatoare despre satul romanesc – in particular aici era evocat satul natal transilvan Lisa – despre obirsia taraneasca si copilaria unui fecior de taran, de la Viata ca o prada a lui Marin Preda."

24 mai 2012, Cultura - Constantin Coroiu

"Viata ca o corida privilegiaza vadit, din ansamblul gloselor posibile, evenimentul. Si in ceea ce se refera la destinul autorului, si in cele ce ii implica pe eroii luptelor in arena. Multe din pasaje sint, desprinse de tematica, antologabile. Omniprezenta, exceptia nu e, asa cum ne afirma vulgata sofistica cea mai la indemina, o forma aparte de validare a regulii, pentru ca nu are aceeasi substanta cu aceasta. Una apartine, prin esenta, cazuisticii impresionante, cea de-a doua se dovedeste o forma de delimitare organica – nu de cenzura – a unui inventar practic imposibil de cuantificat. Rolul memoriei e decisiv la Octavian Paler. Iar Viata ca o corida – care debuteaza cu o exerga din uriasa baza de date aleatorii a lui Borges –constituie, in toate ale ei, doar o proba intre multe alte probe.” 

Cosmin Ciotloş
Octavian Paler
Octavian Paler
Autor

Octavian Paler s‑a născut la 2 iulie 1926, în comuna Lisa, judeţul Braşov. Va ur...

vezi autor