TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Polemici cordiale

Octavian Paler
ISBN: 978-973-46-1182-9
EAN-16: 978973461182
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Data apariției: 2008
Editura: Polirom
Pagini: 416
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
eseistică, opinii, filozofie, religie, istorie
  • Octavian Paler Octavian Paler - Autor
    Octavian Paler (1926-2007) a debutat publicistic in 1958, cu versuri in Luceafarul, iar editorial, abia in 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Au urmat, pe linia jurnalelor de calatorie sau pe cea a literaturii parabolice, volumele care i-au...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

22-28 noiembrie 2008, Suplimentul de cultură - Bogdan Romaniuc
"Polemicile cordiale ale lui Octavian Paler sint alcatuite din mici eseuri (scrisori, discursuri, dialoguri imaginare) in care autorul abordeaza diferite teme, fara pretentia de a epuiza vreunul dintre subiecte. Pentru cei care nu cunosc opera lui Paler, aceasta carte, care sintetizeaza majoritatea formulelor confesive ale scriitorului, este o ocazie deosebita de a lua contact cu gindirea si filosofia celui care a scris Apararea lui Galilei."
19 decembrie 2008, Evenimentul zilei - Dan C. Mihăilescu
"Nu credeam ca dupa atita vreme, si in contexte social-politice antipodice, cuvintele isi pot pastra intacte forta de patrundere, taisul ultimativ, cearcanul negru al imprecatiei. O imprecatie invariabil cu destinatie vitalizanta, fiindca lamentoul din subtext mascheaza in fapt un - cum sa-i spun? - un descintec de traversat pustia. Apelul este la solidaritatea omeniei ultragiate, elogiul este al indoielii si nesupunerii, iar evocarea antichitatii, a miturilor si parabolelor, pe scurt - limbajul esopic, nu abureste, ci, dimpotriva, da un soi de limpezime glaciala, contondenta, afirmatiilor."
Nicoleta Sălcudeanu
"Polemici cordiale este un titlu totemizat, o emblema ce a urcat lesne in transcendenta copertei, si-a cucerit independenta si se bucura de o cariera pe cont propriu. A devenit moneda de schimb cultural. Citite din perspectiva zilei de azi, Polemicile cordiale isi pastreaza prospetimea intacta. Toate, dar toate temele morale sau estetice, cu captuseala etica, problematizate in aceste eseuri (deghizate in scrisori, discursuri si convorbiri imaginare), sint pe deplin validate de si reverbereaza in prezent. Aparitia volumului marcheaza un punct de evolutie biografica si de creatie semnificativ, o rascruce. Mai actual ca niciodata, Octavian Paler nu a dat lectii, nu a lansat apeluri catre nimeni, si-a asumat lucid vulnerabilitatea. Dar aceasta vulnerabilitate incapsulata devine arma redutabila. «Pericolul civilitatii» e mai feroce decit oricind, pentru o lume in care nu se minte mai putin, ci mai cinic si mai divers, o lume in care ne traim libertatea urit.” 

Opinia cititorilor

comments powered by Disqus