TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Indisponibil
Disponibilitate: Indisponibil
Anunţă-mă când este disponibil!
Suntem ONLINE! Discută cu noi aici. Adaugă la wishlist

Calomnii mitologice

Octavian Paler
Editia a III-a   Calomnii mitologice este ultimul volum semnat de scriitorul si publicistul Octavian Paler.   „O intrebare pe...
Vezi mai multe detalii
ISBN: 978-973-46-2022-7
Dimensiuni: 13x20 cm
Tip copertă: Hardcover

MAI MULTE DESPRE CARTE

Editia a III-a

 

Calomnii mitologice este ultimul volum semnat de scriitorul si publicistul Octavian Paler.

 

„O intrebare pe care si-o punea mereu Octavian Paler, inca din tinerete, era legata de faptul ca lumea moderna nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum «moderne» care pot fi puse alaturi de miturile anticilor au toate aceeasi caracteristica: sint produse de o capodopera literara. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust si de Hamlet. Octavian Paler imagineaza niste «conferinte nerostite» pornind de la aceste mituri si vorbeste despre dragoste, batrinete si moarte.” (Georgeta Naidin-Dimisianu)
Data apariției: 2013
Editura: Polirom
Pagini: 320
Limba: Română
Hârtie: 120g/m
Cuvinte cheie:
mituri literare, reflecții, dragoste, bătrânețe, moarte
  • Octavian Paler Octavian Paler - Autor
    Octavian Paler (1926-2007) a debutat publicistic in 1958, cu versuri in Luceafarul, iar editorial, abia in 1970, cu volumul de poezii Umbra cuvintelor. Au urmat, pe linia jurnalelor de calatorie sau pe cea a literaturii parabolice, volumele care i-au...
    AFLĂ MAI MULTE
    Vezi toate cărţile

Opinii Editoriale

1 martie 2013, România literară, nr. 9
"Subintitulat ironic Farime din conferinte nerostite, volumul Calomnii mitologice cuprinde 17 studii cu ancore in cartile anterioare. Redescoperim o voce narativa calibrata pentru speculatie – disponibilitate ce traverseaza intreaga opera a lui Octavian Paler. Sub cupola unor conferinte, citim texte hibride de autofictiune si eseistica. O particularitate a scrisului sau este jonglarea cu genurile biograficului, trecind, deseori cu subtilitate, in fictiune. Scriitorul ramine in afara unei ordini a discursului, preferind sa jongleze existentialist pe o spirala constanta a semnificatiei. El cauta paradoxul seducator, reabilitarea judecatii comune, inversarea valorica. Redimensionarea virtutilor acolo unde nimeni nu le cerceteaza sau nu le-a investit cu un alt tip de adevar. In toate, Octavian Paler este preocupat de etica sensului. Literatura lui Octavian Paler incepe acolo unde filosofia devine coltoasa si nu lasa loc niciunui corolar. [...] Ramine doar sa-l recitim pe Octavian Paler prin ochelarii potriviti."
Georgeta Naidin-Dimisianu
"O intrebare pe care si-o punea mereu Octavian Paler, inca din tinerete, era legata de faptul ca lumea moderna nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum «moderne» care pot fi puse alaturi de miturile anticilor au toate aceeasi caracteristica: sint produse de o capodopera literara. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust si de Hamlet. Octavian Paler imagineaza niste «conferinte nerostite» pornind de la aceste mituri si vorbeste despre dragoste, batrinete si moarte.” 

Opinia cititorilor